Реклама / Ads
1| 4971 |12.10.2009 НОВИНИ

Р. Овч. на разпит пред Валентин Димитров

.
Румен Овчаров Източник: Вяра Йовева
Бившият министър на икономиката Румен Овчаров се яви като свидетел по делото срещу ексшефът на "Топлофикация" Валентин Димитров, като подсъдимия използва да разпита свидетеля.
 
През цялото време обаче, Овчаров отговаряше оклониво на въпросите на подсъдимия.

Днес като свидетел трябваше да се яви и премиерът Борисов, но в съда е постъпило писмо, че той пътува за официална визита в Париж, което възпрепятства явяването му.

Директна намеса на държавата в управлението на дружеството не е имало,  каза днес бившият енергиен министър, като изтъкна, че държавата не е имала и това право.

Веднъж месечно Овчаров и Димитров обсъждали състоянието на Топлофикация. По принцип разговорите се водели с Валентин Димитров или Илко Йоцев, който също е обвиняем по това дело. Самият свидетел определи 2005 година, като най-тежката за столичното парно. Според него обаче,  дори тогава Топлофикация София отбелязва минимална печалба, от която е извлечен дивидент за държавата.

"Кой взе решението да бъда изключен от съвета на директорите", попита Валентин Димитров призования свидетел.
"Не мога да ви кажа чие беше решението", отговори Овчаров.

"Какви разходи са завишени според резултатите от назначената проверка през 2006 година", поинтересува се после Димитров. "Не ми е известно", беше отговорът на Румен Овчаров.

После пред съда като свидетел застана бизнесменът Любомир Павлов, който навремето бе представител на Общинска банка. "Чувал съм, че Валентин Димитров е бил близък с Емил Кюлев", коментира банкерът.

Той допълни, че Общинска банка също е участвала в конкурса, обявен от "Топлофикация", но не го е спечелила.

Официалните мотиви за това "Топлофикация" да напусне банката като клиент били, че условията в други банки били по-изгодни.

Подсъдимият ползвал специален джип, който ползвал условията "Топлофикация" да поема всички разходи, разказа свидетелят.

Frognews.bg припомня, че Валентин Димитров е обвинен за безстопанственост и нанасени щети на дружеството за около 2 млн. лева.
Преди време срещу петима от другите подсъдими обвиненията отпаднаха заради закона за амнистията.

Повод за разпита на Овчаров е писмо, написано в ареста от бившия шеф на дружеството Валентин Димитров, което е било засечено от службите на МВР, преди да стигне до адвоката му. Според изданието с писмото Димитров търси помощта на определени лица, на част от които назовава имената, а други споменава с инициали. В писмото пишело: "Какво стана и с помощта от страна на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!" Според запознати става дума за Румен Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4919 |09.10.2009 Батков разпитан от Велчев в ГДБОП, крие се от репортери . 9| 4852 |17.09.2009 Разпитаха бивш зам. министър срещу Батко . 3| 5167 |16.09.2009 Разпитаха бившия здравен министър . 0| 5452 |13.08.2009 Валентин Йорданов е новия директор на СДП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads