Реклама / Ads
13| 6601 |20.03.2014 НОВИНИ

Р. Овчаров: Няма страшно за лицензите на ЕРП-тата, играхме този номер

.
"До действително отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества в България не смятам, че ще се стигне", каза Румен Овчаров пред БНР.
 

"Общо взето, се завъртаме в поредния кръг на една доста безсмислена спирала. Преди година вече го играхме този номер, само че тогава Бойко Борисов отнемаше лицензите. И процедурата завърши само след три-четири месеца", поясни енергийният министър в правителството на Сергей Станишев.

"Това, в което обвиняват ЕРП-тата, тъй като слушам много приказки, е изпълнението на чл. 94 от Закона за енергетиката, в който пише: "Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по член 162 и по член 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили", цитира нормативния акт Овчаров. "Крайните снабдители са ЕРП-тата, общественият доставчик е НЕК. Тоест законът е казал, че ЕРП-тата са длъжни да продават тази електроенергия на НЕК.

Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и в един момент, когато ЕРП-тата изпаднат във финансово затруднение, започват просто да си удържат дължимите суми. Но това очевидно ще стане ясно по-нататък", допълни той. "Очевидно истинската причина е в изключително тежко финансово състояние на НЕК - заради вредната политика, водена от ГЕРБ, тя трябва да плаща взетите задължения по проекта "Белене", а в същия период, когато ГЕРБ ни твърдяха, че няма нужда от нови мощности, те въведоха мощности от възобновяеми енергийни източници, равняващи се на един и половина блока в "Белене", но на значително по-скъпа цена. Всичко това създава един дефицит в енергийната система около 500 - 600 млн., който не се покрива.

И сегашното правителство на Пламен Орешарски не прави нищо по-различно с тези показни акции", поясни Овчаров. "Досега дефицитът на НЕК се покриваше със заеми на БЕХ, но този ресурс свърши. БЕХ вече не може да взема заеми. И явно са решили за последно да изтупат чувала с тези дружества, които все пак може би имат някакъв ресурс". "ДКЕВР намалила технологичните загуби на ЕРП-тата. Просто така - все едно вие имате кола и й казвате: "е, до днес гореше по 7 литра на сто километра, от утре ще гориш по 6." Така не става. Затова цените ще се увеличават. И за да не стане до изборите, се предприемат действия, които не са на ръба, а зад ръба на закона. Според Овчарово: Но след изборите нещата са изключително ясни. Един дефицит, в рамките на около 500 - 600 млн. годишно, ако не е компенсиран, няма как да не гръмне. А можеше например да бъдат проверени тези 1400 мегавата нови ВЕИ-та дали всички отговарят на изискванията на закона и дали претенциите им за цени са обосновани с действителни разходи. Никой не проверява, защото очевидно има фирми, които не трябва да се засягат. Можеше НЕК да изнася електроенергията от есента и с печалбите да компенсира донякъде разходите си. И това не се прави, защото трябва да печелят определени фирми. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне с американските централи, които многократно изявиха готовност за подобно, а се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва.

Проблемът не е в собствеността, а в управлението на системата и в това кой ще управлява електроразпределителната или електропреносната система, ако бъдат отнети лицензите. Въвежда се едно понятие "обществен управител" , който ще изпълнява задълженията от името на собственика. България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби и така ще бъде компрометиран имиджът ни, че аз просто не си мисля, че ще стигнем до такава процедура. Една държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки инвеститори, допълва Овчаров, цитиран от Капитал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4930 |20.03.2014 Сергей опровергава: Брат ми няма концесии в Карадере . 5| 5140 |18.03.2014 Няма престъпление в изтеклите записи с кмета на Пловдив - Иван Тотев . 64| 9778 |16.03.2014 Янаки Стоилов: България няма да участва във война в Украйна . 47| 6274 |16.03.2014 БСП: ЕРП-тата се подиграват с хората, номерата им няма да минат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads