Реклама / Ads
1| 4929 |02.06.2007 НОВИНИ

Овчаров си отива, очакват се и структурни промени в кабинета

.
Премиерът Сергей Станишев приема предложената оставка на Георги Петканов и политическия избор на Румен Овчаров да се оттегли под натиска на обществените нагласи. Той ще предложи нова структура -Национална агенция за сигурност, целяща засилването на държавността и борбата й с корупцията и сенчестия бизнес, както и преструктуриране на МЗГ.
 

Членството на България в ЕС създало новата ситуация, на която премиерът отговарял адекватно с промените, които предприема в състава на кабинета - оповести самият Сергей Станишев на специална пресконференция. Обществената нагласа диктувала смяната на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който всъщност сам изразил готовност да се оттегли. У нас вече имало нетърпимост дори към подозренията в корупция и въпреки че това не се е доказало в случая "Овчаров", европейските принципи налагали той да вземе политическо решение за напускане на министерския пост. Станишев обяви, че приема и оставката на министъра на правосъдието Георги Петканов, който също сам взел решението да си тръгне.

Премиерът обяви още, че ще предложи обособяването чрез закон на нова структура - Национална агенция за сигурност, която ще има за цел да засили държавността и борбата й с корупцията и сенчестия бизнес. "Фрогнюз" напомня, че и в САЩ съществува подобна агенция - National Security Agency, която била толкова секретна, че американците, запазвайки абревиатурата, шеговито я наричат No Such Agency (няма такава агенция).

Станишев предложи и обособяване на отделна агенция по горите, която да се извади от МЗГ, в което се съзира желание за ограничаване на властовия ресурс на ДПС във въпросното министерство.

Премиерът изрази настоятелно желание да се актуализират приоритетите и програмата на съвета на коалицията.

"ФН"

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5774 |31.05.2007 Овчаров не е заплашвал Александров, продължава проверката за отношението им към делото "Топлофикация . 0| 5199 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри . 0| 6212 |28.05.2007 Овчаров с удължен отпуск до пленума на БСП, Масларова и Гайдарски под въпрос за оставане в кабинета . 0| 7392 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads