Реклама / Ads
33| 4810 |23.01.2009 НОВИНИ

Р. Овчаров: Аз не съм подписвал нищо с Русия

.
По негово време бил променен само транзитният договор. Било смешно Костов и Бакърджиев да призовават към съд, защото всъщност трябвало да съдят себе си.
 

Не съм знаел предварително за газовата криза, за да избягам от нея, както твърдят някои. Бях на място, откъдето не можех така лесно да се върна, а и от моето присъствие тук нямаше нужда по времето на разгорялата се истерия, която е много показателна за българския политически живот, обяви по БТВ Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката и председател на бюджетната комисия в НС.

Той определи въпроса с газовата криза като политически и отчете, че правителството е трябвало да действа много по-рязко и категорично, особено в контактите си с Русия. Прехвърлянето на топката към Украйна било изключително безотговорно, а България, чието населенеие било засегнато, трябвало да заяви в прав текст, че подобно поведение е недопустимо, още повече, че страната ни имала възможност да бъде в позицията на равнопоставен партньор и да скръцне със зъби на Русия и "Газпром" чрез проекта АЕЦ "Белене", който все още не бил напълно решен в полза на Русия.

Овчаров направи извода, че кризата е показала колко голяма нужда има България от други източници на газ като Южен поток, напр.

Страната ни в момента доставяла природен газ по договорите, подписани от Евгени Бакъджиев и Иван Костов. Аз не съм подписал нищо, подписите са на "Булгаргаз", аз бях наблюдаващ министър, обяви Овчаров, по чието време бил променен само транзитният договор. Било смешно хората, подписали договорите, да призовават към съд, защото всъщност трябвало да съдят себе си. Договорът от 1998 г. е подписан "с примка на шията", метафорично се изрази депутатът. По силата на новия договор заробващата клауза "Take or pay" от предишния отпаднала и така нямало да плащаме натрупаните дължими суми. Ексминистърът обясни, че сигурно би било по-удобно да се работи без посредници, но "Газпром" нямало да го допусне. Той добави, че лошото на българския политически живот било налагането на тези, които не са състоятелни. Все пак неустойките трябвало да се търсят от посредниците, а политическата отговорност била изцяло руска. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4957 |11.11.2008 Р. Овчаров: Б. Борисов е "паднал ангел" . 10| 5162 |29.09.2008 Р. Овчаров: Време е ДАНС да се изчисти от старите стереотипи . 1| 5652 |28.02.2008 Р. Овчаров: Проблеми в тристранната коалиция има . 1| 5321 |20.12.2007 Румен Овчаров: Нямам лична битка с Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads