Реклама / Ads
19| 4637 |21.08.2014 НОВИНИ

Р. Овчаров: Служебното правителство да постави "Южен поток" на здрава основа

.
Ако служебното правителство иска да остане запомнено с нещо, трябва да постави „Южен поток“ на изчистена, здрава икономическа основа. Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката.
 
С "Южен поток" нещата си вървят натам, накъдето казах, че ще стигнат – един проект, който трудно може да бъде доказан, че е неефективен или неизгоден или стратегически неполезен, ние ще си го провалим. "Южен поток" винаги е бил политически проект.Проектът вместо да се разглежда като политически и да се обезпечи подкрепата на всички страни, през които минава той от ЕС, в България си съществуваше като една огромна сума пари, междувременно увеличена 3 пъти от първоначалната си стойност, която трябва да бъде разделена между няколко български компании, определени още по времето на Бойко Борисов, каза още Овчаров.


Вместо да решаваме политическата и геостратегическата задача, ние тръгнахме да делим едни пари, което доведе до резултата, който имаме в момента. ЕК прави нещо, ние в България правим нещо друго, Русия си мисли, че правим нещо трето, а американците си решават техните геостратегически задачи. В крайна сметка ще имаме едно голямо нищо, посочи той.

Проблемът на проекта не е в ЕК, категоричен е Овчаров и добави: Проблемът е в неговата икономическа обосновка и в яснотата на икономическите му параметри и второ – в осигуряването на политическата му подкрепа в рамките на ЕС, което много лесно може да се случи, ако държавите-бенефициенти по проекта заявят достатъчно ясно, организирано и категорично интереса си. Въпросът е, че ние пак разчитаме някой си в ЕС да реши въпрос, който ние не сме решили.

Мазалото след намесата на прокуратурата ще стане съвсем неспасяемо. Там, където влиза прокуратурата, сериозна работа не може да се върши. Прокуратурата търси престъпления, след като има престъпления, значи има престъпници, след като ще търси престъпление в един такъв проект, очевидно няма да се работи по неговата реализация за този период от време. Някой се опитва да направи проектът необратим, без да е изяснил неговите базови икономически финансови параметри. В тази ситуация мисля, че този подход е грешен и вреден за самия проект, коментира още Румен Овчаров.

Проектът "Южен поток" трябва да бъде изцяло предоговорен както в съответствие с европейските изисквания, така и с нормалната икономическа логика, смята енергийният експерт Христо Казанджиев.

Не се съмнявам, че всички законови изисквания във връзка с взимането на решение за увеличаване на капитала са изпълнени, иначе не биха могли да бъдат приети. Това увеличение на капитала се готвеше много отдавна. В тази връзка бяха преведени съответните суми от БЕХ към компанията "Южен поток – България", така че за мен не е изненада, че се стигна дотам. Това е притеснително дотолкова, доколкото нещата се задълбочават и стават все по-трудни да бъдат приведени в съответствие с интересите на България. За мен е притеснително това, че дейностите по проекта продължават да се реализират, въпреки многократно повтаряното като мантра от редица експерти становище, че проектът е убийствен за България.

По думите му, проектът носи огромни рискове за България, освен това, че е прекалено скъп:

Разходите сравнено между България и Сърбия – в България са два пъти по-високи, така че проектът генерира и ще генерира огромна политическа корупция.

БЕХ ще бъде изправен пред невъзможност да обслужва задълженията си и поетите ангажименти. И в момента е така, но проблемът ще се задълбочава и ще става необратим. В резултат на това той ще бъде обявен за приватизация и не е трудно човек да се досети кой би успял да го купи, прогнозира експертът.


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5830 |21.08.2014 Радан Кънев реже бивши премиери и министри от правителство с РБ . 8| 4971 |19.08.2014 Вложители в КТБ: Помогнете, правителството ни убива! . 21| 6393 |14.08.2014 Д. Йончев пред Фрог: С това правителство сме в зоната на здрача . 29| 5037 |14.08.2014 Каракачанов: Гербография е завладяла служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads