Реклама / Ads
33| 5520 |27.06.2010 НОВИНИ

Р. Овчаров: Трайков да ми гледа портрета всяка сутрин

.
Румен Овчаров
Гледайте стратегически, газовият договор е от изключителен интерес за България, увери той и каза, че не е подписвал нищо, но много хора участвали, вкл. и Станишев, който сега можело да не си спомни.
 

Не съм само аз този, който трябва да си ходи, обяви по НТВ Румен Овчаров. Промяната в БСП не е самоцел, както и смяната на лидера, добави той.

Всички говорят за енергийните проекти, а по темата за договора с Газпром от 2006 г. всички млъкват. Р. Овчаров не е подписвал нищо; договорите се подписват от търговските дружества и много хора участваха, вкл. и г-н Станишев, който сега може да не си спомни, каза той. Руснаците имаха основание да предявяват искания, съобщи Овчаров. По силата на договора от 1998 те можели да искат преразглеждане, обясни Овчаров и каза, че България не е имала интерес от обтягане на отношенията с Русия, защото тя щяла да намали постепенно транзита през нас. Преговорите изключили украинските сценарий.

До 2012 г. сме договорили цени, а транзит до 2030 г. с ежегодно увеличаваща се транзитна такса, увери Овчаров. Всички били наясно, че ще има постепенно увеличение на цените, които обаче не изчерпвали всички останали обективни увеличения. Г-н Трайков трябва да постави портрета ми на стената и да ме гледа всяка сутрин, защото без този договор нямаше да има ползване на българската преносна мрежа за задоволяване нуждите на нашия регион, нямаше да има транзит. Няма тайна клаузи, освен графика за увеличение на цените с около 3 до 4% годишен ефект, каза Овчаров. Гледайте стратегически, този договор е от изключителен интерес за България, увери той. Сега се правят политически спекулации на тази тема, счита той.

Аз не съм вземал заеми за Белене; предполагам, че става дума за заем, взет от НЕК; дал съм разрешение за него, съобщи Овчаров и добави, че задържането на Белене ще доведе до плащане на милиард евро, за да прекрати проекта. Мотаенето гълта по около 300 000 на ден. Около 1 милион ще бъдат неустойките, спомни си Овчаров, който обаче не помнел клаузите по договора.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5287 |27.06.2010 Румен Овчаров: Слаба опозиция сме . 27| 6019 |16.06.2010 Р. Овчаров: Гьолът "Белене" ще се напълни с български шарани, а Дянков е Кашпировски . 5| 4955 |15.06.2010 Гледаха делото срещу Спаска Митрова в Кавадарци . 33| 5464 |11.06.2010 Трайков опроверга Борисов, и Овчаров се включи в разваления телефон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads