Реклама / Ads
0| 6192 |28.05.2007 НОВИНИ

Овчаров с удължен отпуск до пленума на БСП, Масларова и Гайдарски под въпрос за оставане в кабинета

.
Неплатеният отпуск на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е удължен до 2 юни 2007 г. включително със заповед на министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха от правителствената информационна служба. Румен Овчаров депозира на 9 май пред премиера молба за десетдневен неплатен отпуск, считано от 10 май 2007 г. В молбата си министърът тогава уточни, че при необходимост ще поиска у
 
Освен това стана ясно, че Овчаров е връчил и оставката си на Станишев още на 5 май, но премиерът предпочел да я запази в тайна на първо време. И тъй като на 3 юни в неделя предстои важен пленум на БСП, не е изключено тази оставка да бъде огласена и Овчаров да не се върне повече в Министерството на икономиката и енергетиката. Източници от левицата намекнаха, че на въпросния пленум вероятно ще се обсъжда не само раздялата на мегаминистерството на Овчаров на две – икономика и енергетика, но и евентуалната смяна на още министри с оглед декларираното от премиера намерение за промяна в политиката на правителството. Очаква се тази промяна да обхване предимно социалната сфера и политиката по доходите, което означава, че с постовете си могат да се разделят и Емилия Масларова, и Радослав Гайдарски.

БСП има най-много министри и затова ще трябва да даде най-голямата жертва, смятат наблюдатели на политическите процеси. Коалиционните й партньори обаче също ще трябва да определят своите жертвени агнета, за да бъде отпушено общественото напрежение след влизането ни в ЕС и изборите за евродепутати, и коалицията да изкара целия си мандат. Този въпрос вероятно ще влезе като извънредна точка на предстоящия конгрес на НДСВ, който ще се състои също на 3 юни. След като двата форума минат и бъдат взети съответните решение, лидерите на БСП, НДСВ и ДПС ще трябва да се съберат да стиковат позициите си за промените в правителството и в политиката на управляващите.
Симеон Сакскобургготски още не е споделил с никого от приближените си какво смята да прави, но от ръководството на НДСВ предполагат, че от кабинета ще си отиде Георги Петканов. Официалната причина ще бъде, че има здравословни проблеми, но всъщност той ще бъде сменен заради очакваните негативни оценки и критики от Европейската комисия по въпросите на правосъдието и вътрешния ред у нас. Според източници от жълтата централа зам.-шефът на партията им Пламен Панайотов имал добри шансове да седне в креслото на Петканов, още повече, че той е преподавател по наказателно право, а именно в тази област нещата в правораздаването никак не вървят. Според тях обаче, ако провосидният министър ще си ходи заради евродоклада през юни, то по тази логика от кабинета трябва да си тръгне и шефът на МВР Румен Петков. Те обаче не вярват това да стане поради твърде силните позиции на Петков в червената партия и особено в нейния апарат. Ако Станишев се реши на подобна стъпка, има опасност БСП да се разцепи и да се самосрути от власт като повлече и цялата коалиция.
А подобно нещо лидерът на ДПС Ахмед Доган не би допуснал на никаква цена. Затова се предполага, че той е склонен да пожертва вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, но Петков да запази поста си заради стабилността на коалицията и управлението й. Според запознати в последно време Доган доста се дразнел на неадекватното поведение на Емел Етем – тя твърде често взела да влиза в конфликти с кметове и представители на местната власт, както и с други институции, а това не се отразявало добре на имиджа й в медиите и съответно на имиджа на ДПС.
Политически анализатори допускат, че е възможна и размяна на министерства между коалиционните партньори без да бъде нарушен балансът 8-5-3. В този смисъл не са невъзможти и рокади на министри, и издигането в ранг на зам.-министри, както това направи Симеон Сакскобургготски в средата на своето управление. Близки до левицата наблюдатели смятат, че този вариант за ремонт накабинета е по-добър, отколкото онова, което направи Костов през 1999 г. – да изхвърли половината министри, някои от тях доста силни фигури, и да ги замени с бледи техни подобия. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7377 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри . 0| 5615 |07.05.2007 Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров . 0| 6840 |08.05.2007 Кристиян Вигенин: Уплашиха се от БСП и скроиха скандала с Овчаров . 0| 5801 |09.05.2007 Румен Овчаров излезе в неплатен отпуск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads