Реклама / Ads
0| 5775 |31.05.2007 НОВИНИ

Овчаров не е заплашвал Александров, продължава проверката за отношението им към делото "Топлофикация

.
Министър Румен Овчаров не е заплашвал шефа на следствието Ангел Александров. Това заяви пред журналисти в Софийска градска прокуратура, зам.-градският прокурор Иванка Трифонова. Тя бе категорична, че няма данни за образуване на досъдебно производство спрямо Овчаров във връзка с използването на служебното му положение за отправяне на закани за убийство и физическа разправа спрямо директора на НСл
 
 
   снимка Вяра Йовева

В същото време Трифонова заяви, че твърдението на шефа на Булгартабак Христо Лачев, че Александров е използвал своето служебно положение да га рекетира за 270 000 лв. в качеството си на директор на Националното следствие, не са достатъчни за образуване на досъдебно произвоство. Самият шеф на Националното следствие е заявил пред прокурор Трифонова, че не е изпитал страх и не се чувствал застрашен.
Спрямо проверката на факти и обстоятелства, свързани с използването на служебно положение на Румен Овчаров и директора на НСлС Ангел Александров по отношение на делото „Топлофикация" и образуваното досъбено производство спрямо Корнелия Нинова и Татяна Шарланджиева, Трифонова каза, че проверката продължава. Ако прокуратурата открие вина на Ангел Алекснадров и Румен Овчаров, че са възпрепятствали разследването, то срещу тях ще бъде повдигнато обвинение за „престъпление против правосъдието".

Повдигнато е обвинение срещу освободения зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски. Данните, които сочат, че Пеевски се е облагодетелствал от служебното си положение, са на основата на дадени показания от свидетел, който е присъствал на разговори между него и директорът на “Булгартабак Холдинг” Христо Лачев. “Става дума за това, че Пеевски е лобирал за близки негови фирми, които е трябвало да работят с “Булгартабак””, каза прокурор Трифонова.

Проверката на прокуратурата по скандала се е водила по пет направления. Проверявано е извършил ли е Румен Овчаров действия срещу Ангел Александров, отправял ли е закани във връзка с делото „Топлофикация”. По него няма основание да се образува наказателно производство, сочат резултатите от проверката. Второто направление е дали Александров е използвал служебното си положение по отношение на "Булгартабак", Държавния резерв и хазарта, за да набавя облаги за себе си или за трето лице. Проверявано е също така искал ли е пари следовател № 1 от директора на "Булгартабак" Христо Лачев, както и дали длъжностни лица са извършвали действия по делото „Топлофикация” и отношенията между отстранения зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски с Христо Лачев.

Въпросът дали има уронване на престижа на съдебната власт от страна на Ангел Александров все още не стои на дневен ред, каза главният прокурор Борис Велчев. Според него това ще бъде решено или от самия Александров, или от членовете на Висшия съдебен съвет. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6218 |28.05.2007 Овчаров с удължен отпуск до пленума на БСП, Масларова и Гайдарски под въпрос за оставане в кабинета . 0| 5635 |07.05.2007 Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров . 0| 6877 |08.05.2007 Кристиян Вигенин: Уплашиха се от БСП и скроиха скандала с Овчаров . 0| 5833 |09.05.2007 Румен Овчаров излезе в неплатен отпуск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads