Реклама / Ads
2| 5777 |09.01.2013 НОВИНИ

Пада мизата за БГ паспорт

.
множат се мераклиите за българско гражданство Източник: Булфото
Чуждите инвеститори ще плащат 1 милион лева, за да получат статут на постоянно пребиваващи у нас.
 

Това предложение ще направят депутати от ГЕРБ при гледането на президентското вето върху Закона за насърчаване на инвестициите, пише "Труд".

В първоначалния вариант на проекта бе записано, че чужденците трябва да вложат у нас 4 милиона лева. Поправката означава, че ще се намали и общата сума за придобиване на българско гражданство. По закон чужд инвеститор със статут на постоянно пребиваващ трябваше да вложи още 1 милион лева в българската икономика, преди да вземе наш паспорт, т.е. общата му инвестиция трябваше да е 5 млн. лв.

 

След като ГЕРБ ще се съобрази с ветото на Плевнелиев, милионът за паспорт се запазва, но общата "миза" пада на 2 млн. лв. Върнатите от държавния глава за преразглеждане текстове се отнасяха именно до придобиването на статут на постоянно пребиваващ на инвеститори. Парламентът бе приел, че кандидатите трябва да са внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери, но и да са разкрили най-малко 50 работни места за български граждани. Освен че от ГЕРБ ще свалят прага на инвестицията, почти сигурно е, че ще бъде "пипнат" и броят на заетите места. Така че вместо 50, той да падне на 20.
 

В мотивите си за ветото Плевнелиев тогава заяви, че приветства стремежа на народните представители да създадат нови законови мерки за подобряване на инвестиционния климат в България. В същото време обаче "ненужно завишените изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване под формата на финансови инвестиции не кореспондират с интересите на страната и с обявените от него и правителството приоритети в тази област", отсече държавният глава.
Вчера работна група от депутати от ГЕРБ трябваше да се събере, за да огледа още веднъж върнатите текстове преди днешното им разглеждане в икономическата комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6632 |03.01.2013 Пада министерска глава? Скоро? . 13| 9906 |03.01.2013 Шейх иска български паспорт, Маргарита Попова не му дава . 14| 6442 |29.12.2012 Министър Павлова "подписа паспорта" на крадливата касиерка от МРРБ . 19| 5202 |23.11.2012 НЦИОМ: Одобрението към кабинета отново спада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads