Реклама / Ads
0| 4782 |17.07.2015 НОВИНИ

Падат графиците за отпуски

.
Архив
Отменя се задължението на работодателите да изготвят графици за платените отпуски на работниците и служителите си. Промяната е част от пакета поправки в Кодекса на труда, които влизат в сила с обнародването им в бр. 54 на "Държавен вестник" от днес, съобщи Главната инспекция по труда.
 

Остава обаче 2-годишната давност, след края на която неизползваните дни ще се погасяват. Давността изтича две години след годината, за която се е полагал отпускът.

Новите текстове позволяват прехвърляне на част от отпуска за следващата година, но работодателят се задължава до средата на годината да осигури използването му. За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск лице, което не се е възползвало от правото си да го поиска.

 

Регламентират се две нови основания за прекратяване на трудовите правоотношения. С едномесечно предизвестие работодателят може да освобождава работници и служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. При същите условия, но без предизвестие, работещите могат да прекратяват трудовите си правоотношения с работодателя.

 

Въвеждат се нови правила при прилагането на гъвкаво работно време, съобщава БТА. Според тях, работодателят ще продължи да определя време за задължително присъствие на работниците и служителите, но часовете извън него могат да се отработят във всеки друг ден от седмицата. Изрично се регламентира, че начинът на отчитане на работното време се урежда в правилника за вътрешния трудов ред на предприятието.

При контрола ще се следи дали при разпределението на работното време и отработването на часове в други дни се спазват изискванията за задължителна междудневна и седмична почивка.


Младежите между 16 и 18 години вече могат да работят до 22 ч., вместо до 20 ч., каквото ограничение имаше досега. Останалите защити при полагане на труд от малолетни и непълнолетни лица обаче остават. Те могат да работят при 7-часов работен ден, нямат право да полагат извънреден и нощен труд. Нощен е трудът, положен след 22 ч., а за лицата, ненавършили 16 години - след 20.00 часа.

 

С промените се въвежда и нов вид трудови договори - за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Те са с продължителност един ден и ще се заверяват от Главната инспекция по труда. Практическото им приложение е регламентирано в специална наредба, която също е обнародвана в бр. 54 на "Държавен вестник", но влиза в сила на 21 юли - три дни след обнародването й. Оттогава ще започне и заверяването на договорите в дирекциите "Инспекция по труда" по местонахождение на имотите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4411 |18.06.2015 Нападателят в автобус 83: Разкайвам се! . 4| 4482 |18.06.2015 Отпуските няма да изгарят; решението иде днес . 4| 4247 |12.06.2015 Падат графиците за отпуски, реши НС . 13| 4456 |01.06.2015 Кримипсихолог: Нападателите на продавачката са имали и други набези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads