Реклама / Ads
0| 3778 |20.11.2018 НОВИНИ

Пак без консенсус в Националния тристранен съвет за исканията на майките

.
Законопроектът за социалните услуги обсъди Националният тристранен съвет. Той получи подкрепата само на 4 от представителните организации.
 

Асоциацията на индустриалния капитал в България и синдикатът КТ "Подкрепа" се въздържаха да подкрепят законопроекта, с който се предвижда децентрализация на услугите, за които ще отговарят общините. Българската стопанска камара е категорично против промените. Днешният съвет беше председателстван от социалния министър Бисер Петков. 

 

Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. 

"Целта е да се осигурят нови услуги за хората, които се нуждаят от тях. Това става чрез регламентиране на национална карта на социалните услуги, която да осигури по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни социални услуги. Втората основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги", заяви Бисер Петков, цитиран от БНР. 

 

Качеството ще се следи от специализирана агенция. Тя ще наблюдава спазването на стандартите. КНСБ подкрепя законопроекта, но смята, че този за личната помощ, за който настояха протестиращите майки, прави другите два законопроекта неплъноценни. 


"По наша оценка правителството даде много повече кредит на доверие и много повече внимание към тези, които протестираха, без да имат достатъчно професионална квалификация. Сблъсъкът между тези три законопроекта може да се окаже достатъчно сериозен, така че агенциите на Министерството на труда и социалната политика ще имат доста сериозен проблем. Дано да сме лош пророк", предупреди Ася Гонева от КНСБ и обясни, че законопроектът не е правен под натиска на протестите, а по него се е работило в последните две години. 
 

Стопанската камара не подкрепи законопроекта, защото дава прекалено широка рамка на ползвателите и това може да демотивира голяма част от хората да не са на пазара на труда. Димитър Бранков обяви, че затварянето на всички институции може да стане и преди 2035-та година, както е предвидено: "Няма аналог. Според мен най-вероятно има и други такива случаи, при които да се дава толкова дълга рамка за промени, които очевидно могат и следва да бъдат осъществени в много по-кратки срокове. Очевидно не в мандата на едно правителство, но не и до 2035-та година".

 

Със закъснение започна днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Причината за забавянето беше неявяване на председателя на съвета - вицепремиера в оставка Валери Симеонов. Заседанието се ръководи от социалния министър Бисер Петков. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3351 |14.11.2018 Бисер Петков пое Националния съвет на хората с увреждания . 4| 4869 |09.11.2018 Бургаски съдия сряза турския съд за граничните полицаи, нарушават националния ни суверенитет! . 0| 3551 |08.11.2018 Националният съвет по социално включване подкрепи проекта на Закон за социалните услуги . 0| 3853 |03.11.2018 Временно спират метрото между станция „Сердика“ и националния стадион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads