Реклама / Ads
4| 5649 |15.11.2010 НОВИНИ

СУ пак излиза на протест

.
Софийският университет отново ще излезе на протест утре. Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите в образователната сфера, на която присъстваха ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на академичната общност. Въпреки че в петък от Народното събрание съобщи, че ще бъдат преведени на университета 2 млн. лева, спестени от депутатите
 

Със звуци, наподобяващи сигнала за национална тревога и плакати „Само парно не ни грее" и „Инвестиции, а не икономии" студентите от Софийския университет посрещнаха Цецка Цачева. Въпреки призива й да седнат, те останаха прави с мотива, че не е достатъчно топло.

По време на обсъждането на проблемите в сферата ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев отбеляза, че ръководството на университета е благодарно за финансовата помощ на Народното събрание. „Това, че миналата седмица СУ получи уверение за 2 млн. допълнително, съвсем не означава, че нашето шествие-митинг няма да се състои утре", каза той. Според проф. Илчев реформите наистина се правят трудно в условия на криза, но правителството е закъсняло с цяла година. „Дори в момента каквото и да се прави, ще бъде изключително трудно при приемането на новия бюджет, така че реалните реформи, ако ги има, свързани със съответни финансови промени, е по-реалистично да се очакват чак през 2012 г.", посочи проф. Илчев.

Въпреки че се съгласи, че 2-та милиона лева няма да решат проблемите на университета, Цецка Цачева отбеляза: „Проблемът с финансирането на СУ не започва от есента на 2009 г., нито от есента на 2010 г.". Тя допълни, че реформите в образованието и науката са спешни и трябва да се правят успоредно. Председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков заяви, че ще се бори функцията образование да влезе в топ три по финансиране от правителството. В момента сферата е на пето място.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5276 |13.11.2010 13-ти ноември: Путин, протести, проекти, пек . 4| 4742 |03.11.2010 Учени и лекари на протест в София . 4| 5008 |28.10.2010 Студенти и учени от БАН излизат на протест . 2| 4809 |27.10.2010 Мутафчиев излиза от комата, вече диша сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads