Реклама / Ads
3| 4643 |21.10.2012 НОВИНИ

Пак протест срещу лекарските грешки

.
Източник: Интернет
Мирен граждански протест срещу лекарските грешки, станали причина за смъртта на пациенти, се проведе днес пред сградата на Съдебната палата в София.
 

Инициаторите на протеста от сдружение „Живот за България” се обърнаха с отворено писмо към медиите, цитирано от „Дарик":

„Преди една година ние отправихме своите предложения за подобряване на здравната система към Министерство на здравеопазването, отдел „Здравеопазване" към Столична община и Софийска градска прокуратура, които поеха ангажимента да ги разгледат и да предприемат съответните адекватни действия. Въпреки поетите обещания от тяхна страна, това не се случи.

Година по - късно ние виждаме, че жертвите на лекарски грешки не намаляват - те се увеличават.

Преди година Сдружението и пострадалите от лекарски грешки българи организирахме поредици от протести в центъра на Столицата с надеждата, че държавата и институциите ще обърнат внимание на проблемите в българското здравеопазване. Една година по-късно няма нито един наказан лекар, нито една доказана вина, няма нито едно приключено дело, няма посочен виновник за нелепата смърт на майките и бебетата, които загинаха в АГ болниците".

Исканията на протестиращите:
1. Коренна промяна на съществуващата система на съдебно медицинска експертиза. Регистър на медицински инциденти, описване на лекарските грешки. Създаване на независима институция за разследване на медицински инциденти (в момента ИА „Медицински одит" няма такава роля), с включване в състава й на специализирани прокурори и независими експерти.

2. Бърза съдебна и досъдебна процедура при разглеждането на случаи на лекарски грешки. Въвеждането на задължителна медицинска експертиза без право на отказ от националните консултанти.

3. Рейтингуване на болници (в т.ч. и частни кабинети и клиники) според качеството на предлаганите услуги, инициирано от национално представени пациентски организации. Сертифициране и периодична атестация на лекарите. „Добри резултати -добри заплати".

4. Промяна на начина за избор на екип, в съответствие с Европейските практики.

5. Възстановяване на обществения фонд за социално слаби граждани, да се разшири достъпа до него, за да се гарантира правото на медицинско обслужване и на здравно неосигурени.

6. Създаване на гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

7. Създаване на електронно здравно досие на пациента, задължително за попълване от всички лекари при всеки преглед и изследване с нива на достъп, без право на редактиране. Т.нар. електронна здравна карта.

8. Създаване на електронен регистър за мониторинг на бременност и раждане с възможности за телемедицина (онлайн консултации). Анализ на статистиката на недоносени деца и засилване на превенцията.

9. Създаване на лекарска камара с незадължително членство с цел намаляване на лекарските грешки.

10. Премахване на монопола на НЗОК чрез създаване на други фондове на принципа на застраховането.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7668 |21.10.2012 ВМРО на протест срещу безнаказаната циганска престъпност . 30| 5282 |19.10.2012 Борисов: Изчистихме юридическите грешки от въпроса за референдума . 6| 5137 |23.09.2012 Полицаите на протест, искат 25% повишение на заплатите . 3| 5732 |20.09.2012 ДПС плаши с протести заради турския език в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads