Реклама / Ads
1| 4209 |30.09.2019 НОВИНИ

Палеж на магазин в Пловдив разкри схема за пране на пари с роми

.
Изгорелият магазин
Палеж на магазин в Пловдив разкри схема за пране на пари, изнудване, отвличане и длъжностно престъпление. В престъпната дейност били замесени софийска финансова кантора, оперативен служител от ДАНС и стотици роми от пловдивския регион.
 

По случая работи прокуратурата в Пловдив и Икономическа полиция. На петима души вече са повдигнати обвинения, а още седем са обявени за общодържавно издирване, съобщава БНТ.

 

Схемата за пране на пари излиза на светло при среднощен пожар на 19 септември в Пловдив. Собственикът на изгорелия магазин за моторни масла Костадин Танев съобщава на полицията, че преди инцидента е получил серия заплахи. След палежа заканите не престават. Изпращала ги софийска кантора, която твърди, че Танев трябва да възстанови 39 000 евро.

 

"След палежа, на 21-и се получава и вайбър комуникацията, с които полицията разполага, със закани, спрямо собственика на помещението, съпругата му, тяхна близка приятелка, децата им, автомобилите им.", съобщава Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив.

 

Служител на ДАНС е съдействал на софийската кантора за събирането на личната информация. Не само за конкретния случай в Пловдив, но и за стотици роми, които да станат срещу 100 лева собственици на фирми -бушони. Фиктивните дружества били необходими, за да се регистрират офшорки за чуждестранните клиенти на кантората.

 

"Обръщат се през WhatsApp комуникация към един от дилърите и му казват, че трябва да намери - двама, трима или четирима. Лицето намира, снима личните карти и ги изпраща.", допълва Попов.

 

След проверката в масивите на ДАНС ромите били натоварвани на микробуси и транспротирани до София. Във кантората подписвали всички документи и се превръщали в юридически собственици на фирми. По сметките им били превеждани големи суми - от 20 до 40 хиляди евро. При извършения обиск в кантората в София, е открит печат на държавния финансов надзор. Управителят на финансовата компания и служителите се опитали да унищожат улики - флашки били хвърлени в тоалетната, а телефоните изтрити.

 

Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6027 |28.09.2019 Социолози: На изборите ще има битка за София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Хасково . 7| 4449 |23.09.2019 Борисов за Голямата базилика в Пловдив: Това е голямо богатство . 4| 6508 |21.09.2019 ГЕРБ нарочно губи кметските избори в Пловдив? . 0| 4652 |21.09.2019 Катастрофа затруднява движението по ”Тракия” след Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads