Реклама / Ads
0| 5391 |21.02.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Палим свещи за Св. Евстатий, за стройните и издръжливите

.
Днес празнуваме св. Евстатий Плакида и семейството му. Имен ден имат Евстати, Евстатия. Името Евстати има гръцки произход и означава издръжлив, строен.
 

Евстатий Плакида е римски военачалник, живял през втората половина на първия и първите десетилетия на втория век. Покровител е на ловците.

 

Според преданията, Евстатий приема християнската вяра, след една случка. По време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появява образа на разпънатия Христос, който му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, който искам твоето спасение?“.

 

Тогава върнал у дома, Евстатий приел християнството заедно със жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Живота на Евстатий бил добър и спокоен, но скоро започнали изпитанията му.

 

Загубил богатството си, приятелите също го изоставили и той заминал за Египет със семейството си, за да стане обикновен работник. Там обаче го очакват нови несгоди, разбойник отвлича жена му, а синовете му се изгубват в пустинята. След дълги години на труд и бедност, съдбата или Бог отново го награждават.

 

Повикан е отново в римската армия като военачалник, за да воюва успешно в битки по време на император Траян като главнокомандващ. По това време намира и семейството си, което е успяло да се измъкне от похитителите си при щастливи обстоятелства, вероятно пазени от звездите.

 

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан, наследник на Римската империя след Траян, решава да извърши тържествено жертвоприношение. Поканеният Евстатий, отказва да принесе жертва на езическите богове и обявява, че е християнин. Императорът отнема от Евстатий военния му сан и осъжда него и семейството му да бъдат хвърлени на арената на Колизеума, за да станат храна за лъвовете.

 

За изненада на всички Евстатий, жена му и синовете му остават недокоснати от зверовете. Тогава Адриан заповядал те да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те приемат мъченическата си смърт. Телата им останали невредими в огъня. След това били погребани с почести през 126 година.

 

Светите мощи на великомъченици – Евстатий, и семейството му , се намират в Рим, в църквата „Св. Евстатий“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5720 |26.11.2018 Палим свещи за Св. Стилиян - пазител на децата . 0| 4745 |04.08.2018 Палим свещ за св. Евдокия, черпят Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо . 0| 4962 |18.07.2018 Палим свещи за св. Емилиан Доростолски, Емил черпи за имен ден . 0| 6792 |05.06.2018 Палим свещи за Свети Доротей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads