Реклама / Ads
13| 4757 |14.01.2009 НОВИНИ

Палки и арести за протестиращите

.
С палки полицаи се опитаха да укротят някои от протестиращите пред Народното събрание. Няколко човека бяха арестувани и бити по пътя към колите на МВР, показа РЕ-тв в директен репортаж.
 

Ръководителите на митинга се опитаха да удържат добрия тон на протеста и успяха. Те апелираха младите хора да не се поддават на провокации, включително и от страна на полицаите. Униформените на свой ред също избягват да предизвикват спречквания. Въпреки това на няколко пъти се заформиха мелета и се размениха удари. Протестиращи избутаха срещу полицейския кордон част от металните заграждения, бяха хвърлени и предмети. Жандармеристи отвърнаха с палки, но това бе за кратко и след това примирието бе възстановено. МВР е изкарало на улицата целият личен състав, включително и цивилни служители, Командировани са и групи от страната, които чакат заповед за намеса в странични улички около парламента. 

Студентите в София отказаха на "заинтересовани" да ги закарат на протеста, ще пътуват с градски транспорт; в Бургас ще носят четен брой карамфили като на погребение на настоящето управление.

Студенти, земеделски производители и еколози протестират отново пред парламента днес. Те настояват за правова държава, в която да се спазват законите и да се гарантира участието на гражданския сектор в управлението на страната.

Обединеният протест е насрочен за 11:00 часа пред Народното събрание. Студентите от София обявиха, че ще се стигнат до там с автобуси на градския транспорт, защото са отхвърлили офертите на заинтересовани да ги закарат. В 10:00 часа те се събират пред зала "Христо Ботев" в Студентски град, за да преминат покрай дискотека "Амнезия" и място на убийството на Стоян Балтов преди 40 дни.

В 10:00 часа от Централна гара София тръгва и шествието на студентите от страната. Те ще преминат по бул. "Мария Луиза", площад "Независимост" и бул. "Цар освободител" до Народното събрание. Протестиращите студенти искат специален статут на Студентски град и настояват за спиране на реституцията.

В декларация организаторите обявиха, че няма да допуснат призиви към насилие, както и издигане на партийни знамена и символи. В нея се съдържат 19 конкретни искания, но и общозначими, общочовешки. Организаторите застават срещу досегашната политика на управление и призовават към мирни, законосъобразени протестни действия всички, които желаят да ги подкрепят в митингите в София, Пловдив, Свищов и други градове на страната.

Другата част от протестиращи днес са земеделските производители. Те настояват до края на месеца да получат своите директни плащания за единица площ за 2008 година. Част от селските стопани щели да проведат митинги по места в страната с настояваване за повече прозрачност в управлението на сектора.  Млекопроизводителите имат намерение по време на протеста да раздадат по чаша студено мляко. И пчеларите се включват в протеста.

Еколозите на свой ред искат да се наложи мораториум върху строителството в защитените от "Натура 2000" зони.

Над 1000 полицейски служители ще охраняват планираните през следващите три дни протести. И в Пловдив ще има протестно студентско шествие - от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през Техническия университет, площад "Централен" и паметника на Съединението и ще приключи с митинг пред Областната администрация.

Граждански организации протестират срещу правителството пред сградата на Областната управа в Бургас. Те са решили да носят със себе си четен брой карамфили, за да напомнят ритуала на погребението, визирайки настоящето правителство. Организатори са Сдружението на студентите, завършили в чужбина, и Демократичният пенсионерски клуб, но очакванията са да се включат и местните лидери на опозиционните партии.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4499 |14.01.2009 Пързалки по улиците; транспортът издъхна . 99| 5789 |13.01.2009 България в изкуството - равнозначна на клозет? . 2| 4650 |14.01.2009 Минималната заплата се е увеличила 2 пъти за последните 5 години . 8| 5593 |13.01.2009 Директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури уволнен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads