Реклама / Ads
13| 11383 |18.12.2012 НОВИНИ

Пълната забрана за пушене – остава!

.
В някои заведения предпочитат да подходят с хумор по въпроса Източник: Фрогнюз
Комисията по икономика в парламента отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места. За предложението на Евгени Стоев за нов член 125 в Закона за туризма гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха.
 

Така отпадна предложението за частична отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места. С това решение пълната забрана за пушене остава в сила.

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента присъстват над 100 души, включително министрите Десислава Атанасова и Делян Добрев.

„Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска. Може пък това да е решение", каза депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

„Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е цирк", заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. Той се обърна към представителите на бизнеса с думите: „Колко пъти едно политическо мнозинство трябва да ви употребява. Те не се интересуват от вашия бизнес. Нали това бяха хората, които ви накараха да правите какви ли не щуротии в заведенията. После ви накараха да захвърлите всички тези инвестиции. Употребяват ви тези хора, които се интересуват от вноса и дистрибуцията на цигари." Не виждам кое право може да се сравнява със здравето на хората, заяви депутатът.

След първата година бизнесът се е възстановил след забраната. Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че всички предложения за отмяна на забраната са дошли от представителите на бизнеса. Когато има проблем, е нормално в икономическа комисия той да бъде обсъден, заяви депутатът и подчерта, че не става въпрос някой да бъде употребен.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че рядко е виждал над 100 души да присъстват на заседание на икономическа комисия за проблем, който не е в десетте топ икономически проблема на страната. Той предложи разискванията в комисията да се прекратят. Колегата му от ДПС Рамадан Аталай направи обратното предложение - за продължаване на дискусията. Той предложи Министерски съвет да обсъди предложението и да предостави на комисията становище по темата. Мартин Димитров каза, че няма такава процедура, по която да изискват становище на Министерски съвет.

Междувременно пред Народното събрание бе проведен протест срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Протестиращите носят плакати, на които пише - „Не разделяйте хората, разделете помещенията". Собственици на заведения от София и страната са се събрали, за да искат промяна на закона.

На протеста, организиран от сдружения и браншови организации присъстват около стотина души. Срещу тях се изправи групичка от 20 човека, които пък са против връщането на стария режим на пушене на закрити обществени места и призовават икономическата комисия да не взема решение, което да я отмени.

Част от подкрепящите стария закон са се организирали сами, защото не искат в заведенията отново да се пуши. Други са от гражданска инициатива „България без дим" и „Коалиция за живот без тютюнев дим", които са призовали максимално широк кръг граждани да се включат в днешни протест.

Според тях обаче хората са се успокоили, че забраната няма да бъде отменена, освен това днес е работен ден и затова смятат, че малобройното присъствие е оправдано.

Докато протестиращите изреждаха от мегафон своите искания, при тях дойде Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Той се опита да защити другата гледна точка, като заяви, че няма страна от ЕС, в която забраната да е толкова тотална и да няма никакви зали за пушачи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5534 |18.12.2012 Делян Добрев: Подкрепяме по-гъвкав режим за забраната за пушене . 28| 6886 |15.12.2012 Митрополит Кирил: Пушенето е грях . 16| 5268 |15.12.2012 Делян Добрев: Тоталната забрана за пушене трябва да отпадне . 20| 5795 |13.12.2012 Забраната за пушене остава. Засега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads