Реклама / Ads
12| 4857 |09.10.2010 НОВИНИ

Панагюрското съкровище скара кмет и министри

.
Панагюрското съкровище влезе в обновения археологически музей на Пловдив вчера. Колекцията бе докарана с брониран камион, охраняван от жандармеристи. Посрещна го лично Славчо Атанасов, който се прекръсти, целуна го и отсече: "Край! Влезна ли веднъж, няма пускане. Ще го браним с живи вериги!"
 
Часове след това двама министри влязоха в лют диспут. "Най-бляскавата находка в държавата е изнесена от НИМ нелегално и в нарушение на закона, а директорката Цветана Кьосева се е доверила на пловдивския си колега", заяви пред "24 часа" Божидар Димитров, след което в телефонен разговор с Кьосева я предупреди да се готви за тежко наказание.

"Кой е министърът на културата - аз или Божидар Димитров", попита на свой ред Вежди Рашидов. “Вчера следобед той без никакво напражение говореше в кабинета си с директорката на НИМ Цветана Кьосева. Тя му беше донесла протокол за междумузеен обмен, който според него е изряден от юридическа гледна точка. Това е просто приятелски жест между двата музея. Никакво престъпление не е направила директорката. Законът го позволява", категоричен е Рашидо и заяви, че не възнамерява да й иска оставката.

Пловдивчани ще се наслаждават на панагюрското злато 2 месеца, а след това съкровището заминава за голяма изложба в САЩ. 9-те съда от 24-каратово злато ще заблестят в централната витрина на златната зала в музея. Там са експонирани е находките на Богдан Филов. Директорът Кисьов гарантира, че това е оригиналът. Целият комплект тежи 6,1 кг. Сервизът е изработен в Мала Азия през IV-III в. преди Христа. Предполага се, че е бил притежание на един от пълководците на Александър Македонски - Лизимах. Заровен е край Панагюрище вероятно през 280 г. преди Христа заради келтското нашествие в Тракия. Съкровището е световен шедьовър, вписан в листата на ЮНЕСКО.

"Никога ни бих дал златото от Панагюрище на регионален музей. То е най-големият актив на държавата в областта на културно-историческото наследство", категоричен е Божидар Димитров.

Бившият шеф на НИМ обясни, че само със заповед на министъра на културата могат да се трансферират паметници на културата. А такава Вежди Рашидов не е издавал. "Съкровището не е собственост на Пловдив, за да го взема кметът", отсече Димитров. Шефката на НИМ Цветана Кьосева му обяснила, че го дала за откриването на музея в града на 12 октомври. След 2 месеца ще бъде върнато в София, уточниха от МК.

"Не, ще им пратим копието, което се пази в Пловдив, а при нас ще остане оригиналът. Мястото му е в Пловдив - античната столица на България", категоричен е Славчо Атанасов.

По думите му уникалната колекция е взета от местния музей през 1974 г. с още 80 безценни находки, открити край Дуванлий от проф. Богдан Филов”, призна градоначалникът.

"Идваха и при мен, когато бях директор на НИМ, но им отказах. Изнасянето на панагюрското злато е много грубо нарушение на закона, не му прави чест на Славчо, че е подвел колежката и тя ще си изпати за това", обясни Божидар Димитров. Той е категоричен, че мястото на такива съкровища е в София.

"Не е прав Божидар Димитров. Давид на Микеланджело е във Флоренция, а не в Рим. Сикстинската мадона на Рафаело не е в Берлин, а в Дрезден", контрира кметът. Според него заслугата за връщането на съкровището е на директора на музея ст.н.с. д-р Костадин Кисьов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4608 |08.10.2010 Баретата скара съд и прокуратура . 20| 6784 |30.09.2010 13 министри взети на мушка . 0| 5493 |30.09.2010 Продажба на имущество при развод скара депутатите . 4| 4850 |28.09.2010 Бюджетът скара работодатели и синдикати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads