Реклама / Ads
2| 5671 |03.08.2013 НОВИНИ

Панайот Рейзи иска археологическите обекти в Созопол

.
Панайот Рейзи, кмет на Созопол Източник: Булфото
Кметът на Созопол Панайот Рейзи поиска археологическите обекти на територията на общината да станат нейна собственост.
 

При срещата си със зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, Рейзи обясни, че по този начин общината може да инвестира в археологията. По думите на зам.-министър Велислава Кръстева, тази идея не е чужда на правителството. Кметът Панайот Рейзи каза, че трябва да се отработи точната схема, по която това може да стане. Трябва да се намери формулата за разграничаване на работата на Националния институт за недвижимо културно наследство с гражданите и институциите. Рейзи обясни, че работата на общините по европейските проекти е с много скъсени срокове.

Зам.-министър Велислава Кръстева увери, че в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите. „В института предстои конкурс за директор. Установихме, че в преходния политически период, това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена от момента на подаване на оставката на предходното правителство. Не е работено в периода на служебния кабинет. Сега мисля, че постигнахме някакво темпо”, каза още тя, предаде „Фокус”.

Кметът Панайот Рейзи каза, че също трябва да се мисли много сериозно за това, какво се случва с о. Св. Кирик и о. Св. Иван, където бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител. „За мен това са стратегически обекти в Созопол и държавата трябва да решава дали ще продава о. Св. Кирик, или ще го дава на дългосрочна концесия”, каза той. Кметът припомни, че о. Св. Анастасия край Бургас е станал собственост на общината и в момента се развива с европейски проект. Той посочи, че на о. Св. Иван може да се разработи по същия начин, тъй като цялата история там е нещо уникално. На острова могат да се създадат работни места и да стане атракция, която да е плюс за всички, категоричен бе Рейзи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 10963 |02.08.2013 Затворник призна: "Килъри" искаха да лъжа за убийството на Кюлев . 46| 6031 |31.07.2013 "Атака" иска премахване субсидиите на партиите . 3| 5497 |31.07.2013 Прокуратурата иска 20 г. затвор за Жоро Милионера . 43| 5276 |30.07.2013 Кунева иска СДС и БЗНС в реформаторския блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads