Реклама / Ads
9| 4355 |04.02.2019 НОВИНИ

Паникьосаният Мадуро пише писмо на папата

.
Венецуелският президент Николас Мадуро заяви в излъчено интервю за италиански телевизионен канал, че е написал писмо до папа Франциск и е поискал от него да окаже помощ за диалога във Венецуела, предаде Асошиейтед прес.
 

В интервюто за канала "Скай Ти Джи 24" Мадуро каза, че се надява писмото му вече да пътува към Ватикана или вече да е пристигнало там.

В разговора с журналисти от италианската телевизия, който се състоял във военна база, той добавя, че е "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.

 

Мадуро заяви, че се надява на "положителен отговор". Той призова Европа да не бъде "повличана от безумието" на президента Доналд Тръмп и да не съдейства за нарастване на вероятността за чуждестранна интервенция.

 

Също днес в обръщение, излъчено по държавната телевизия, Мадуро отхвърли призивите на най-малко осем европейски страни, признали опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Германия, Великобритания и Франция се наредиха сред страните, които днес обявиха, че подкрепят Гуайдо.

Гледната точка на европейските страни е, че Мадуро е дошъл на власт с изборни манипулации и е пренебрегнал поставения му от тях краен срок да свика нови демократични президентски избори. Мадуро беше особено остър в критиките си към испанския премиер Педро Санчес, който също като него е социалист.

 

Мадуро заяви, че ако срещу него бъде извършен преврат, Санчес "ще има кръв по ръцете си". В речта си Мадуро добави, че не приема ултиматуми от никоя страна. Той се противопостави и на усилията под егидата на САЩ да се достави хуманитарна помощ във Венецуела под формата на храни и лекарства с думите, че страната му не е "страна на просяци".

 

В изказването си от Мадуро обяви и че в сряда започва да събира подписка срещу военна интервенция на САЩ във Венецуела, предаде ТАСС. Той произнесе речта си на военен парад в щата Арагуа, състоял се в чест на 27-та годишнина от опита за преврат на група военнослужещи начело с Уго Чавес.

 

"Призовавам венецуелския народ заедно да се обявим срещу заплахата да бъде използвана военна сила от правителството на САЩ. От сряда в цялата територия на страната ще започнат да се събират подписи, които да бъдат предадени в Белия дом така, че тези заплахи да бъдат отхвърлени. Призовавам венецуелския народ да подпише този документ", каза Мадуро.

 

Хуан Гуайдо от своя страна изказа благодарност към лидерите от ЕС, които, по думите му са подкрепили борбата на Венецуела за свобода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4677 |28.01.2019 Каракачанов: Ако подпишем договор със САЩ, авиацията ни ще лети с най-добрия самолет . 13| 7830 |27.01.2019 Мария Захарова: И ето - Берлин, Париж и Мадрид запяха в хор срещу Мадуро . 3| 6885 |14.01.2019 Адв. К. Симеонов: Както я караме, прокуратурата ще пише и присъдите . 5| 6248 |29.11.2018 Мирослав Иванов: Пеевски да подпише обяснението на Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads