Реклама / Ads
0| 5121 |20.01.2010 НОВИНИ

Панкин се отказа от оперетата

.
Новоназначеният директор на оперетата Борис Панкин се оттегли от поста. Това стана днес след среща с министъра на културата Вежди Рашидов, потвърдиха от министерството.
 

По-рано днес в Министерството на културата бе внесена процедура от КНСБ и КТ”Подкрепа”, с която искат преговори с министър Вежди Рашидов относно казуса с новия директор на Музикалния театър Борис Панкин. Това стана ясно по време на протеста на работещите в театъра на площада между президентството, МС и Народното събрание.

Недоволните от кадровите промени в театъра бяха дали срок до 25 януари културният министър да отговори на изпратените до него писма. Ако това не се случи, синдикатите се заканват да пристъпят към "втори етап на стачни действия".

Синдикатите настояват да бъде отменено решението на комисията избрала Панкин за директор на театъра, за което и те протестират днес.

Според синдикалистите не само има допуснати грешки в процедурата, но този избор може да доведе само и единствено до приватизация на Музикалния театър. Нарушен е Колективния трудов договор, подписан на 20 юли 2009 и по-специално онези членове  в него, в които се посочва, че не може в комисията за избор на директор да не бъдат включени двата синдиката и член на БАРО. В текста е записано също, че изпълняващият административната длъжност "директор" не може да заема друга длъжност т.е Панкин не може да е и художествен ръководител на театъра.

Към протеста се присъединиха и музиканти от Софийската филхармония и от оркестъра на БНР като знак на солидарност към колегите им от Музикалния театър. С тях протестиращите наброяваха близо 70 - ина души.

Според представители на КНСБ в театъра никой от трупата не е разговарял с Панкин след началото на протестите.

Синдикатите не изключват към момента възможността да се стигне и до съд.

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов също изпрати писмо до колектива на ДМТ „Стефан Македонски”, в което се казва: „Получих вашето писмо, изпратено на 19 януари 2010 г., и се запознах с поставените в него въпроси. Редица от тези въпроси изискват задълбочен разговор и сериозна дискусия. Ето защо каня упълномощени от вас представители – протестен комитет, стачен комитет или други упълномощени от вас лица, на разговор в Министерството на културата на 21 януари 2010 г. в 11 часа. Убеден съм, че когато имаме да решаваме сериозни въпроси, това трябва да стане по пътя на диалога, а не на улицата“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5596 |19.01.2010 Б. Панкин: Не може да се брани статуквото през 2010 в Европа! . 7| 5214 |11.01.2010 Прокуратурата отказа да съди униформени "биячи" . 0| 4592 |08.01.2010 МВР се отказа да подслушва телефони . 2| 4684 |14.12.2009 Христо Ковачки се отказа от фотосесия в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads