Реклама / Ads
3| 4207 |11.03.2017 НОВИНИ

Л. Панов: В съдебната система цари блатно спокойствие, мирише на лошо

.
Лозан Панов
С Румъния сме заедно в една лодка, заедно имаме мониторинг, който се осъществява 10 г. Нормално е да има дебат какво се случва в едната и в другата страна. Няма политика, няма акт, който да позволи Румъния да формули наши политики. Важно е да се разбере на какъв път стои нашият съсед, и на какъв път - ние. Това заяви в предаването „Често казано с Люба Кулезич” председателят на ВКС Лозан Панов, който беше обвинен, че изпълнява политическа поръчка с поканата на Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията.
 

Той обясни, че разговорите с администрацията на Румъния е процес, който тече от дълъг период от време. Според Панов, дали конференцията ще бъде един ден преди или един ден след изборите, няма отношение към изборния процес.

 

„Когато се честваше 135-годишнината от основаването на ВКС, имаше нападки в една или друга посока. Подчертавам, че става дума за колегиален, професионален дебат – конференция, за да могат да се чуят всички мнения. Това е въпрос на професионален дебат, който няма политически отенък.

 

Ако спрем да дебатираме по темата корупция, това означава ли, че нея я няма?! Ако няма дебат по темата, ако си затворим очите и замитаме проблемите, това не означава, че те не съществуват.

 

Колегите от прокуратурата са поканени на конференцията на Лаура Кьовеши. Нека и те да споделят мнение и опит.

 

ВСС би трябвало да се грижи за себе си и за достойнството на магистратите. Те трябва да се обръщат към него, когато се чувстват застрашени. Медийната среда е важна в този процес, ако няма обективност ще бъде изкривен целият дебат за прозрачността в съдебната система.

 

На въпрос на Люба Кулезич как се справя с обвиненията, че изпълнява политически поръчки, Панов отговори: Човек започва да свиква с това и да се опитва да не се омърсява.  По-важно е как с това се справят магистратите.  Ако аз съм свикнал да бъда пред микрофоните и в светлините на прожекторите,  а те са свикнали да си гледат делата. Те нямат ресурса да застават пред медиите и да опровергават небивалици.

 

През октомври ще има нов избор на ВСС. Административните ръководители не трябва да менажират избора. Един съдия има един глас, административният ръководител, включително и аз, имам един глас. Оттук нататък  нещата са в ръцете на магистратите. Една реформа не може да се случи, ако магистратите ги няма.

 

Блатното спокойствие е привидно спокойствие. Под водата ври и кипи. Усещаме лошата миризма, но то си остава блатно спокойствие, завърши Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10613 |16.02.2017 Пеевски с нови трикове в съдебната сага с ”Глориент” . 3| 4308 |13.02.2017 Славчо Велков разкритикува системата ни за сигурност . 0| 3725 |01.02.2017 Сигнал за бомба затвори съдебната палата . 7| 5360 |31.01.2017 Цвета Кирилова: Ако системата не се смени доброволно, ще стане доброзорно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads