Реклама / Ads
29| 11164 |23.05.2011 НОВИНИ

Папа Бенедикт ХVІ идва в България?

.
папа Бенедикт ХVІ
Днес парламентарната шефка Цецка Цачева разговаря с главата на Римо-католическата църква. Като вълнуващо събитие определи тя аудиенцията и поднесе на папата символични дарове. Той останал много изненадан от подаръка.
 

Европейските измерения на делото на Светите братя Кирил и Методий е била основната тема на разговора на папа Бенедикт XVI и председателя на българския парламент Цецка Цачева, предаде БНР.

След разговора с папа Бенедикт XVI председателят на парламента Цецка Цачева определи срещата с него като едно вълнуващо събитие: Изпитах чувство на гордост, че съм българка и че съм потомка на светите братя Кирил и Методий, че по книжовно и духовно дело има място тук, в свещенния град и във Ватикана. Аз му пожелах да продължи делото на Йоан Павел II на откриване на вярата към младите хора, към цялото човечество, на хвърляне на мостове на разбирателство между хора, изповядващи различна вяра. Това, което прави настоящият папа Бенедикт 16 и за младите хора, и по време на посещението му в светите земи за отдаване почит на различни духовни течения, за мен е изключително важно, защото това е пътят към по-добрия утрешен ден на човечеството.

Председателят на парламента заявил, че е възможно представител на Светия престол да посети България.

Аудиенцията във Ватикана завършила с традиционната размяна на символични дарове. Цецка Цачева подарила на папа Бенедикт XVI бронзова скулптура на Йоан Кръстител и картина, изобразяваща храм-паметника "Св. Александър Невски". Пластиката е дело на Александър Пройнов, а картината - на художника Павел Митков. Папата бил изключително изненадан от репликата на съкровището, тъй като е изключително красива - от сребро и със златно покритие. Точно "Еленовата глава" ще влезе като реликва в музея на Ватикана, по думите на министъра на културата Вежди Рашидов.

Папа Бенедикт ХVІ дари на гостите си почетен медал-юбилейна монета с лика си и папския герб, както и броеници според ранга на посетителите. Медалът е юбилейно издание от 2010 г., а лицевата му страна е с профила на папата, отправил молитва.

Днес българската делегация предоставя на храма "Св. св. Инокентий и Анастасий" и на българската православна общност в Рим каталог на изложбата "Българските светци IX-XIX век". Експозицията, която е представена за първи път през този месец в Националната библиотека "Св. Кирил и Методий" в столицата, запознава с делото на светите братя и с непопуляните обичаи на българския народ, както и живота на най-известните ни светци. Сред тях са Свети Седмочисленици, Свети цар Борис-Михаил, Свети Иван Рилски, Свети Климент Охридски, Света Петка Търновска, Свети Йоан Кукузел и други.
В изложбата са включени и оригинални ръкописи на паметници, съхранявани във фонда на библиотеката като служебника на Свети Патриарх Евтимий, житията и службите на на Свети Иван Рилски, житията и службите за някои от светците, както и първият, т. нар. котленски, препис на "История славянобългарская" на Софроний Врачански.

Вечерта е предвиден традиционният прием в посолството на Република България по повод 24 май - денят на славянската писменост.

Във вторник празникът 24 май ще бъде отбелязан с традиционното поклонение и молебен пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Българската делегация ще положи също венец в базиликата "Санта Мария Маджоре", където светите братя Кирил и Методий са извършили първото богослужение на славянски език, съобщи БНР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4895 |11.01.2011 Станишев: Колко точно е демокрацията в България? . 12| 5063 |02.12.2010 Нима научихме нещо ново за България? . 4| 12001 |22.05.2010 Папа Бенедикт ХVІ благослови българите . 9| 6793 |30.03.2010 Терористична заплаха дебне и България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads