Реклама / Ads
0| 4338 |27.07.2016 НОВИНИ

Папа Франциск: Светът е във война

.
Папа Франциск
”Думата, която често се повтаря, е ”несигурност”, но истинската дума е ”война”. Нека си го признаем. Светът е в състояние на война и е разкъсан на парчета.” Това заяви папа Франциск в разговор с журналисти на борда на самолета си на път за започналото днес посещение в Полша.
 
Той веднага уточни, че няма предвид война на религиите, а битка за доминиране над народите и за икономически интереси.

Думите му бяха по повод смъртта ден по-рано на възрастния френски свещеник Жак Амел. Двама френски мюсюлмански екстремисти нападнаха църквата му, принудиха го да коленичи и му прерязаха гърлото.

Франциск каза, че нападенията могат да бъдат смятани за поредната световна война след Първата и Втората световни войни. "Сега вече имаме друга (война). Вероятно тя не е като истинските войни, но е организирана и си е война. Не бива да се боим да говорим истината. Светът е във война, защото изгуби мира си."

След кратък разговор със свой съветник той се върна при представителите на медиите, за да направи уточнение: "Не говоря за война на религиите. Става дума за война на интереси. Има война за пари. Война за природни ресурси. Война за господство над хората. Това е война. Всички религии искат мир. Други са, които искат война, разбирате ли?"

Папата пристигна в Краков сред засилени мерки за сигурност и консервативни домакини, които не приемат доста от тезите на Франциск за бежанците и борбата с климатичните промени.

В реч, адресирана към президента Анджей Дуда и правителството в историческия замък Вавел, папата призова за "дъх на готовност да приемем бягащите от войни и глад, за солидарност с лишените от фундаменталните им права".

"Това означава да се прави всичко възможно за намаляване на страданието, да се работи неуморно, с постоянство и мъдрост за справедливост и мир, да се демонстрират на практика човешките и християнските ценности.", допълва папата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3949 |24.07.2016 Папа Франциск призова към молитва в отговор на тероризма . 0| 4455 |22.07.2016 Гълъбов: Големите играчи са в тежко състояние, само папата си е на мястото . 0| 4486 |02.07.2016 Папата: Оскърбление към Бога и човечеството е случилото се в Дака . 3| 4860 |27.06.2016 Папата: Християни и католици да поискат прошка от хомосексуалистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads