Реклама / Ads
4| 4255 |05.05.2019 НОВИНИ

Папата кацна в България, ръкува се с всички в самолета, посрещна го Борисов /обновена/

.
Папа Франциск Източник: БГНЕС
Папа Франциск кацна на българското летище. Съвсем неочаквано, той поздрави всички на борда на самолета, като се ръкува с всеки поотделно. Това се счита за разчупване на протокола. Първи го посрещна премиерът Бойко Борисов. ”Добър ден на всички пътуването ще бъде късо, но богато. Организаторите са се погрижили програмата да е натоварена”- това бяха първите думи на духовният водач.
 

Негово Светейшество Папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол.

Папа Франциск бе посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко.

 

На правителствения ВИП на летището за посрещането на Светия отец беше строена гвардейска рота, а деца в народни носии подариха цветя на папата. Малко след това започна срещата на четири очи на премиера Бойко Борисов и Папа Франциск. Министър-председателят благодари на главата на Римокатолическата църква, че е приел да посети нашата страна. "Наистина аз се моля за мир", бяха думите на Светия отец в началото на срещата.

 

В България са предвидени срещи с Борисов, президента Румен Радев, с други държавни ръководители, с патриарх Неофит, с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус и др. Във вторник папата ще отпътува за Северна Македония.

 

В. "Месаджеро" припомя, че полетът на папата е AZ 4000 на авиокомпания Алиталия, която от 60-те години "придружава" папите по време на апостолическите им пътувания зад граница. Папата пътува със самолет Еърбъс А321-112, наименован "Херцогски дворец Виджевано". Очаква се той да кацне в София в 10 ч. местно време. Със същия самолет във вторник ще пътува и за Скопие, а после ще се прибере в Рим на летище Чампино в 20,30 ч. местно време.

 

Командир на полета е Алберто Колаути с 15 000 летателни часа, шеф на екипа пилоти в Алиталия, летящи с Еърбъс, на 57 години, от Фриули, бивш пилот на хеликоптер към военноморките сили, предаде БТА, цитирайки в. "Месаджеро".

 

Програмата

 

Програмата на папа Франциск за днес предвижда срещи с министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, както и с Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

След като отправи мълчалива молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, главата на Римокатолическата църква ще произнесе на площада пред храма в 13.00 часа традиционната си проповед „Царица Небесна“, която ще бъде излъчвана в целия свят.

Папа Франциск ще отправи и кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

 

Следобед на площад „Батенберг“ папа Франциск ще отслужи Света литургия, на която ще бъде раздадено Свето причастие на над 7500 души. На площада ще бъдат допускани единствено хора, които предварително са заявили желание и разполагат с пропуск.

 

В понеделник - на Гергьовден, Светият отец ще посети един от бежанските центрове в столицата, след което ще замине за град Раковски, където ще се срещне с католическата общност.

 

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

 

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3921 |05.05.2019 Крути мерки за сигурност в Раковски заради посещението на папата . 8| 4395 |05.05.2019 Папата пристига в България . 2| 4295 |04.05.2019 Папата: Моля ви да придружите с молитва моето пътуване в България и Северна Македония . 20| 5358 |04.05.2019 Борисов нагледа ремонта на АМ ”Тракия” и Раковски, където отива папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads