Реклама / Ads
1| 3875 |07.01.2019 НОВИНИ

Папата: За мигрантите не може да има частични решения

.
Папа Франциск Източник: БГНЕС
В годишната си реч пред дипломатите, акредитирани към Светия престол, папата отбеляза безпокойството в Европа и Северна Америка по отношение на мигрантите и произтичащите от това ограничения за преминаването им през границите, включително и транзитно.
 

В годишната си реч пред дипломатите, акредитирани към Светия престол, папата отбеляза безпокойството в Европа и Северна Америка по отношение на мигрантите и произтичащите от това ограничения за преминаването им през границите, включително и транзитно, съобщава БТА. "На такъв всеобхватен въпрос не може да бъдат давани частични решения", подчерта папата.

 

Папа Франциск днес изрази загриженост от възхода на национализма в света и донякъде обвини за това недостатъците на глобализацията.


Без да цитира държави или политически партии, главата на Римокатолическата църква изрази съжаление за национални политики, които насърчават "бързо пристрастно единодушие" за сметка на търпеливи усилия за общото благо.


Франциск похвали Колумбия за това, че е приела голям брой хора, избягали от икономическите трудности във Венецуела.


Същевременно папата каза, че е ужасен от продължителните конфликти в Украйна и Сирия, и похвали диалога между Северна и Южна Корея, като предупреди срещу засилването на надпреварата във въоръжаването.


Що се отнася до самата Католическа църква, папата отново каза, че осъжда насилието срещу деца, и потвърди обещанието си да изчисти Църквата от свещеници педофили.


"Насилието върху непълнолетни е едно от най-гнусните и отвратителни престъпления, които може да бъдат извършени", и то "причинява непоправими щети за цял живот", подчерта Франциск. Той отбеляза, че "Светият престол и Църквата като цяло работят, за да се противостои и да се предотвратят тези престъпления и тяхното укриване, за да се установи истината (за престъпления, извършени от) духовници, и да се въздаде правосъдие за непълнолетните, преживели сексуално насилие, утежнено от злоупотребата с власт и съвест".
Франциск се подготвя в края на февруари да бъде домакин на среща на високо равнище във Ватикана с главните епископи от националните католически църковни организации от целия свят, за да бъде обсъдена кризата с насилието срещу деца. За да се подготвят, участниците в срещата трябва да разговарят с жертви на такава сексуална агресия.


Миналата година бе белязана от скандали със сексуално насилие на духовници, особено в САЩ и Чили.


Днес френският кардинал Филип Барбарен ще бъде изправен пред съда по обвинение, че е укрил педофилското минало на свещеник, предаде Франс прес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5870 |06.01.2019 Изобретател: Г-н Сидеров, не можете да станете евродепут без машинно гласуване . 4| 4714 |05.01.2019 Тръмп: Може да обявим извънредно положение . 0| 4553 |02.01.2019 Проф. Кантарджиев: Леката кашлица може да прерасне в пневмония . 0| 3963 |01.01.2019 Папата: Политиката не е само за управниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads