Реклама / Ads
0| 4036 |24.02.2019 НОВИНИ

Папата: Католическата църква ще спре да прикрива свещениците-педофили

.
Папа Франциск
Католическата църква ще спре да прикрива престъпленията на свещеници педофили, ”както е правела”, каза днес Папа Франциск в края срещата на върха във Ватикана, посветена на сексуалните посегателства срещу деца. Дългоочакваната му заключителна реч обаче почти не съдържаше предложения за конкретни мерки, посочва ДПА.
 

Безпрецедентната среща бе свикана поради серията от нови случаи на разкрити сексуални посегателства от свещеници и на тяхното прикриване, включително в страни като САЩ, Чили, Германия и Австралия, което изостри продължаващата вече десетилетия криза в Католическата църква по този въпрос. "Никакво посегателство вече никога не трябва да бъде прикривано, както се е правело в миналото, нито да бъде подценявано, тъй като прикриването на тези посегателства благоприятства разпространението на злото и добавя нови пластове към скандала", каза папата, закривайки четиридневната конференция.

 

Обръщайки се към близо 200-те присъстващи, сред които 114 епископи от цял свят, както и няколко монахини, той подчерта, че Църквата много сериозно ще реагира на "дори един-единствен случай на такова посегателство - който вече сам по себе си е зверство".

 

Франциск се опита да представи проблема за сексуалните злоупотреби с деца "в по-широк социален план", като отбеляза, че злодеяния от този род са дело "преди всичко на родители, роднини, съпрузи на непълнолетни булки, треньори и учители", а не толкова на свещеници. А после добави, че подобно поведение е още по-укоримо и скандално именно в Църквата, защото е тотално несъвместимо с нейния морален авторитет и доверието на хората в нея. Свещеници, които тръгват по този път, "се превръщат в оръдия на Сатаната", подчерта папата.

 

При откриването на срещата в четвъртък Франциск представи пътна карта от 21 точки за борба с посегателствата срещу деца. Днешната му реч обаче съдържаше малко конкретика, с изключение на обещанието да се затегнат законите на Ватикана срещу детската порнография по интернет, отбелязва Асошиейтед прес.

Томас Шулер, експерт по канонично право от университета в Мюнстер, окачестви словото на папата като "пропусната възможност". "Вместо категорично да признае отговорността на Църквата от гледна точка на жертвите, той се задоволи с обичайни и и безизразни констатации на очевидното", каза той пред ДПА.

 

"Чували сме тези ангажименти за "борба срещу посегателствата" много пъти досега. Това, което искахме да чуем, е кога и как - в подробности", написа в Туитър Мари Колинс, потърпевша от такива посегателства в детските си години, която през 2017 г. се оттегли като член на създадена от Ватикана работна група срещу сексуалните посегателства.

 

Вчера международна организация на потърпевши от посегателства на свещеници призова за автоматично лишаване от сан на всички похотливи свещеници и на епископите, които прикриват деянията им. В това активистите от "Прекратяване на свещеническите посегателства" (ПСП) виждат "нулевата толерантност" срещу техните деяния. Те настояха и за публикуването на "глобален регистър на достоверно обвинените свещеници", както и за обезщетения, които Католическата църква да изплати на потърпевшите по цял свят. Подобни гласове се чуха и сред висшия клир. Часове преди словото на папата австралийският архиепископ Марк Коулридж заяви в отслужена литургия, че ръководителите на Католическата църква са се оказали "най-лошите врагове на самите себе си", затваряйки си очите пред сексуалните злоупотреби на свещеници с деца.

 

Междувременно Светият престол обяви, че скоро ще оповести политиката си за закрила на децата и ще публикува насоки за предотвратяване на сексуални посегателства срещу малолетни. Модераторът на току-що приключилата среща на върха Федерико Ломбарди обяви днес, че в близко бъдеще Ватиканът ще издаде нов закон за поведението на Римската курия (правителството на Ватикана). Асошиейтед прес припомня по този повод, че Ватикана още през 2014 г. обеща пред ООН, че подготвя цялостна политика за закрила на децата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4359 |21.02.2019 Във Ватикана католическата църква обсъжда проблема с педофилията . 4| 3988 |29.01.2019 Папата: Сексът да влезе в час в училищата . 1| 3876 |07.01.2019 Папата: За мигрантите не може да има частични решения . 0| 4258 |06.01.2019 Прощаваме се с Ласкин във вторник в църквата „Св. Седмочисленици“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads