Реклама / Ads
3| 5565 |02.12.2009 НОВИНИ

Парадокс! Намаляват БАН-ския бюджет с 10 млн; това не значело по-нисък бюджет

.
Младите учени протестират срещу намаляване на бюджетната субсидия за БАН и прехвърлянето им към бюджетната субсидия на фонд „Земеделие".
 

Бюджетът е много добър за България в криза, а целта му е да гарантира финансовата стабилност на страната в дългосрочен план, обяви по БНТ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ. Ако има приходи, правителството щяло ги даде в приоритетни области, като образование и здравеопазване. Напълно резонно било да се актуализира бюджета в средата на следващата година, за да се отчетат реалностите.

Основните приходи през 2010 година идвали като приходи от косвените данъци: акцизи на горива и алкохол. Разгледани били всички предложения между първо и второ четене на бюджета и единственото увеличение, което щял да предложи ГЕРБ било за земеделските производители. Това означавало бюджетът на БАН да се намали с 10 млн., което било 11% от него. Менда Стоянова констатира, че въпреки намалението БАН нямало е с по-нисък бюджет от тазгодишния.

Движението на младите учени "Когито" изрази категоричното си несъгласие с решението на парламентарната комисия по бюджет и финанси за намаляване на бюджетната субсидия за Българска aкадемия на нaуките с 12 милиона лв., и прехвърлянето им към бюджетната субсидия на фонд „Земеделие". Младите учени изпратиха писмо до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и до председателя на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата. В него те подчертават, че разбират трудностите и предизвикателствата, които стоят пред управлението на страната в условия на икономическа криза. В частност, българското земеделие беше поставено преди 15 години в условията на организация и технологии, които са съществували преди 100 години, но със съществената разлика, че тогава със земеделие са се занимавали над 80% от населението на страната. Разбираме желанието на народните представители и държавата да се справят с тази трудна задача. В същото време държим да подчертаем, че решението на един проблем не бива да води до възникването на друг, категорични са младите учени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4777 |23.11.2009 Има надежда за бюджета на бългaрското кино . 1| 4560 |22.11.2009 Бюджет 2010 разрешавал на кабинета да не го спазва . 5| 4740 |21.11.2009 Скелети в гардеробите на всяко министерство посрещал бюджетът . 5| 4666 |20.11.2009 Семпъл бюджет, скрит зад ефектни фрази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads