Реклама / Ads
16| 5133 |04.02.2014 НОВИНИ

Парамов: Банките единствено работят ефективно

.
Кольо Парамов Източник: Булфото
Банките са единствената система у нас, която работи ефективно в последните години. За банките трябва да се пипа с бели ръкавици. Промените в сектора, които правят управляващите са твърде много шум и твърде много приказване, без да се съобразят с детайлите.
 

Това каза в ефира на Нова тв икономистът Кольо Парамов като визира разминаванията между изказванията вчера на Йордан Цонев от ДПС и Корнелия Нинова от Коалиция за България за финансовия сектор.

Адвокат Веска Волева обаче не се съгласи с Парамов, макар да го нарече „приятел" и като заяви: „Оставете тази мантра, че парите обичали тишината", тя разкритикува банковата система у нас.

Нищо, което се дава като статистика, не е истина, категорична бе Волева, възразявайки, че само банкери и икономисти говорят по въпроса за отношенията между банките и клиентите им, а той е юридически. Той не засяга само банките, той засяга тези 7-8 милиона, които живеят в България и които правят бизнес в България, заяви Веска Волева.

Според нея най-важният въпрос е: „Следва ли банките като всички структури в обществото да бъдат подчинени на съдебната система?", а отговорът й към момента е: „Банките са изключени от съдебната система". Маса хора си изгубиха бизнеса, жилищата, живота, поради това, че съдебната система няма власт над тези отношения, категорична бе адвокат Волева. Според нея физическите лица нямат никаква защита срещу банките. Какво излиза - събрал се управителният съвет на банката, решил да увеличи печалбата и вдига лихвите по кредити, възмути се Волева.

Нека погледнем какви са лихвите у нас, какви са в чужбина - реалистично е да има и тук 4% лихва по кредитите, посочи още адвокат Волева.

Договорите за кредити и заеми се правят нарочно сложни и банките не трябва да злоупотребяват с незнанието на клиентите. Имам решение на Европейския съд за нашето законодателство заради въведени термини - вчера идва клиент и ми казва имам „балонна лихва" - каква е тази лихва, продължи Волева. След като банките искат да се надцакват с лихвите, ще си носят отговорността, каза адвоката. Типичен пример е как банки-майки вдигат цената на кредитите на свои дъщерни фирми, за да източват системата. България беше източена от политиците чрез банките, продължи с критиките си Волева.

Тя проби за първи път в системата съд-банка и с това даде повод да се разсъждава по един дълго наболял проблем, призна Парамов. Той обаче припомни, че държавата не може да се намесва в банковата система.

Държавата не може да влияе върху банковата система напълно и безусловно. Не може Румен Гечев да обикаля медиите и да казва как осем банки били в затруднено положение, а да няма разговори с всички банкери при промяна на законодателството - така не се прави, подчерта Парамов. От 40 млрд. лева кредити 10 млрд. не се обслужват - това е икономически шок, каза експертът. В България е по-скъп ресурсът, затова и лихвата е по-висока, коментира Парамов.

Законът не помага на потребителите, затова да внимават, предупреди хората адвокатката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5325 |03.02.2014 Й. Цонев: Има проблем между банките и потребителите . 5| 5335 |17.01.2014 Закриват единственото училище за деца с увреждания в Русе? . 22| 4991 |16.12.2013 Цветанов: ГЕРБ остана единствено независима . 57| 6935 |08.12.2013 Кольо Парамов: След 30 дни Първанов ще сформира кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads