Реклама / Ads
86| 17877 |27.03.2012 НОВИНИ

К. Парамов: По телефона Путин е казал: "Когда будут бумагы?"

.
К. Парамов
АЕЦ "Белене" е изгоден за България, констатира икономистът, според когото цената на тока ще стане поносима. Един проект е изгоден според неговата цена, счита Г. Ангелов, според когото пък трябва и инвеститор, за да ни излезе на сметка.
 

Икономически изгодно е България да направи АЕЦ "Белене", каза по БНТ икономистът-анализатор Кольо Парамов. Чехия заделя 25 млд евро за реактори, Франция и Англия ще строят нови 20. ние не можем да вървим към 2020 година, без да има подсигуреност на нова мощност. НЕК сега иска увеличение на енергията, няма да можем да издържим. Енергията от "Белене" при всички положения ще е по-изгодна. Миксовата енергия ще е по-поносима, каза той.

Един проект е изгоден според неговата цена, а тази не е известна, контрира икономистът Г. Ангелов. Дали цената е 4 или 10 млд, попита той и каза, че при 10 млд ще имаме за плащане лихви и главница. Като се включат всички разходи, ще излезе повече. В Англия не държавата строи ядрени централи, а направи търг. Тук имаше една немска компания, която се беше съгласила, но като видя проекта, избяга с мръсна газ. Докато не видим реален икономически интерес, че някой е готов да поеме риска, да го кофинанасира, тогава проектът би имал легитимност и ефективност.

Логиката на г-н Ангелов е желязна, трябва да търсим сериозен инвеститор и можем да намерим американски голям инвестиционен фонд, каза Парамов, но подчерта, че това протакане било в резултат на пресичане на интереси на територията на България. Германците ние ги изгонихме заради глупава политика, продължи той и посочи, че хора като Едвин Сугарев не бива да говорят за икономика и енергетиката, той бил добър честен писател, но не и икономист.

Ние вече плащаме разходи и за АЕЦ "Белене", и затова токът скача, но ако проектът не е изгоден, ще плащаме още по-скъпо, напомни Ангелов.

В интерес на България е да бъдем абсолютно подсигурени в енергиен план, каза Парамов. В момента имаме един базов инвеститор, ние сме от другата страна, почваме и до определен брой месеци завършваме проекта, констатира Парамов. Без "Белене" няма оптимизация; нямаме много време да мислим и да доказваме изгодно ли е, или не. До два месеца доклада на банката ще е готов, добави той.

Да се отложи решението с още 3 месеца вероятно са решили по телефона Путив и Борисов. Единственото нещо, което Путин е казал сигурно е "Когда будет бумагу", т.е. договора, предположи той
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5716 |26.03.2012 Борисов тепърва ще информира какво са си говорили с Путин . 109| 9512 |26.03.2012 Костов: Путин да бъде по-малко мъжествен или "Белене" да стане паро-газова централа . 40| 6202 |26.03.2012 Борисов разговарял с Путин по телефона . 18| 5938 |14.03.2012 Хр.Христова: Разбрах по телефона, че Кунева напуска НДСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads