Реклама / Ads
1| 4732 |18.04.2019 НОВИНИ

Паргов: Фандъкова да използва влиянието си, за да спре отпадането на „кафявата“ добавка. Това застрашава съществуването на „Топлофикация София“

.
Калоян Паргов
Прозовавам Йорданка Фандъкова, като кмет на София и заместик-председател на ГЕРБ, да използва цялото си влияние в партията и парламентарната група, за да се не допусне на второ четене да се приеме поправката в Закона за енергетиката за отпадане на „кафявата“ добавка за производство на електроенергия от когенерационни мощности.
 

Този апел отправи лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в началото на днешна сесия на Общинския съвет.

„Ако Народното събрание приеме предложението на Делян Добрев и Валентин Николов, това застрашава съществуването на “Топлофикация София“ и на останалите топлофикации в страната, а последствията ще бъдат много лоши“, категоричен е Паргов. Той посочи, че за да компенсира столичната топлофикация липсата на такава добавка за производството на електрическа енергия, ще трябва да се повишат драстично цените на топлинната енергия. „Това ще засегне пряко всички софиянци, ползватели на топлинната услуга“, заяви Калоян Паргов.

„Предложението на господата Николов и Добрев не отговаря на директивите на ЕС, защото в идентична ситуация Полша е извоювала това да не се счита за държавна помощ, за каквото става дума в доклада на двамата депутати от ГЕРБ“, обясни председателят на БСП – София и допълни: „В тази ситуация се обезмисля функционирането на работната група в СОС, която от началото на годината търси най-добрия модел, който да извади „Топлофикация София“от кризата“. Една от идеите, за да се увеличат приходите на дружеството, е да бъдат изградени допълнителни мощности за производство на „кафява“ енергия, така че да бъде запазена социално поносимата цената на топлинната енергия. „Бъдещето на „Топлофикация София“ е в инвестиции в нови и по-ефективни когенерационни мощности, с оглед постигането на съотношение 1:1 на производството на топлинна и електрическа енерия. „Ето защо, ако се приемат окончателно промените в Закона за енергетиката, БСП ще изтегли своите представители от работната група, защото работата им се обезмисля“, предупреди Калоян Паргов.

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова обясни, че в момента „кафявата енергия“, която произвежда „Топлофикация София“, чрез когенерация, се изкупува на по-висока цена от тази на стандартната електроенергия. „С тази разлика в цената донякъде се компенсира цената на топлоенегията. Ако в момента цената, на която се изкупува „кафявата енергия“ бъде намалена, „Топлофикация София“ ще загуби много сериозни приходи, които няма как да бъде компенсирана по друг начин“, каза Христова. „Неслучайно когенерационните системи се правят, за да се постигне поносима цена на услугите със социални функции. Законодателят, включително и европейският, е преценил, че определен тип енергия може да се изкупува на по-висока цена с оглед постигането екелогични параметри и социално поносими цени. Това трябва да се запази“, счита юристката от БСП.

„С промените, които се предлага, ще бъдат обслужени интересите на едрия бизнес, който недоволства от високите цени на енергийната борса и такса „Задължение към обществото“, но на практика ще доведе до фактически фалит на „Топлофикация София“. За да не се случи това, единственият вариант е КЕВР да намали цените и държавата пряко да субсидира цената на топлинната енергия. Но това е нещо, което европейското законодателство категорично забранява“, обясни Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |17.04.2019 Калоян Паргов: Връзката между образованието и бизнеса е от ключово значение . 4| 4464 |17.04.2019 Питбулите от боевете били болни и използвани за спаринг . 0| 4038 |15.04.2019 Паргов: Изборният резултат не зависи само от председателя на партията . 22| 4646 |13.04.2019 Служби на ЕС: Русия използва социалните мрежи за да повлияе на изборите за ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads