Реклама / Ads
2| 4586 |19.10.2007 НОВИНИ

Пари в МОН има, топката е вече в синдикални ръце

.
20 млн лева са икономиите в МОН; те ще бъдат използвани за възнагражения на учителите. Министър Вълчев очаква отговора на синдикатите; междувременно от понеделник някои стачкуващи училища частично възстановяват занятия.
 

В Министерството на образованието има около 20 милиона лева икономии . Министърът на образованието Даниел Вълчев направи уточнение по време на днешния парламентарен контрол, че не става дума за бюджетен излишък, а тъкмо за икономии. Голямата икономия в МОН идва от програмата „Оптимизация на училищната мрежа", насочена към всяка община, която има желание да оптимизира училищната си мрежа. От въпросната програма се очертава икономия от около 20 млн. лв, иначе към 30 септември общините като цяло нямат икономии, а просрочени разходи от около 2.5 млн. лв. Средствата в МОН щели да бъдат използвани в рамките на договорка със синдикатите за възнаграженията на учителите. Тепърва ще се решава дали това възнаграждение ще е обвързано със средната брутна заплата или ще е под формата на допълнително заплащане. Решението няма да се вземе едностранно, а ще е въпрос на цялото споразумение. Министърът изрази надежда скоро да се достигне до такова споразумение.

Междувременно Frognews.bg научи, че независимо от намерението на синдикатите да продължат стачката докато не се подпише стачно споразумение, удовлетворяващо сектора, има училища, които частично ще възобновят учебни занятия. Във 2-ра Немска Гимназия "Владислав Граматик" в София от понеделник започват да учат отново 8-те класове, които на практика са подготвителни. Очевидно е разбирането, че в тези класове, в които акцентът пада върху изучаването на езика, един месец прекъсване е почти пагубно с оглед натрупването на много граматика и лексика на немски. В някои училища в страната също има решения за възстановяване на учебния процес. През последните дни ясно се откроява и мнението на все повече родители, които оповестиха, че ще продължат горещо да защитават учителските искания, при положение, че те се завърнат в класните стаи. В противен случаи подкрепата може и да отслабне.

Успоредно с тази информация Frognews.bg разбра, че от единния стачен комитет се надяват най-рано до вторник и най-късно до четвъртък следващата седмица споразумение най-сетне да бъде подписано. Засега министърът на образованието Даниел Вълчев е категоричен, че 650 лева е средната брутна работна заплата, която е възможно да бъде постигната като минимум към 1 юли 2008 година. Той подчерта, че не може да обещае по-висока от тази средна заплата в училища, в които има много маломерни паралелки. Има данни, че все повече учители в страната са склонни да приемат тези цифри. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 31607 |19.10.2007 Атентат срещу Николай Вълканов, бизнес ръката на Доган, крит цял месец . 1| 4758 |19.10.2007 Споразумение няма; учителите пак навън . 1| 5228 |19.10.2007 Българска кирилица върху еврото . 6| 5065 |19.10.2007 Политици умуват "ще бъде ли изядена главата" на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads