Реклама / Ads
1| 5114 |31.08.2017 НОВИНИ

Парите за национализацията на ”Дунарит” идват от държавната ББР

.
Българска банка за развитие (ББР)е отпуснала допълнително 15 млн. лв. кредит на ”Държавната консолидационна компания” (ДКК) на 30 август, като явно целта е финансиране на обявения в началото на седмицата курс към придобиване на ”Дунарит”.
 
Това става ясно от заявление за вписване на допълнителен залог върху търговското дружество на държавната компания в Търговския регистър, съобщи "Капитал".

Така банката, която наскоро беше прехвърлена към министъра на икономиката Емил Караниколов, вече е отпуснала 52 млн. лв. кредит на дружеството, което също е под неговия контрол. Това става въпреки честите уверения на министъра, че банката вече ще се насочи към изконната си роля да финансира малките и средни предприятия.

А също и въпреки уверенията, че планирната операция по изкупуване на вземания и в последствие национализиране на "Дунарит" ще се случи със собствени средства на дружествата към икономическото министерство.

Новият заем е уреден чрез анекс към вече отпуснатите 37 млн. лв. през 2016 г., чрез които беше финансирано придобиването от ДКК на друго военно дружество - "Авионамс". Тогава лихвата беше 12-месечен Sofibor + 4 пункта надбавка, но не по-малко от 5%. Сега става ясно, че междувременно лихвата е била намалена с един пункт. Не е ясно кога точно е станало това, тъй като от новия документ става ясно, че междувременно е имало 5 анекса към договора за кредит.

Извън това в представения анекс не е посочена целта на допълнително отпуснатите средства, нито срокът. Може обаче да се предположи, че това е операцията "Дунарит", тъй като ДКК не е обявявла никакви други съществени инвестиционни намерения.

Вероятно целта на заема е била да осигури наличност веднага, тъй като от някои от големите дъщерни дружества все още не са получени гласуваните дивиденти. Например решението на ДКК като едноличен собственик на ВМЗ за разпределяне на 50% от печалбата за 2016 г., която е 174 млн. лв., все още не е вписно в Търговския регистър.

За какъвто и срок да е бил предвиден заемът, той може да се окаже и доста по-кратък. Причината е, че в деня на отпускането му "Дунарит" обяви, че е изплатил над 50 млн. лв. към ДКК, за да погаси купеното от нея вземане. Така ръководството на завода иска да осуети вписването на ДКК като заложен кредитор (това е направено и чрез съдебни искове) и евентуални действия по публична продан след това. Така по сметките на държавната компания вече би трябвало да има достатъчно средства да се разплати за купените от нея вземания.

Въпреки това вкарването на ББР в планираната схема е показателно за решимостта на държавата да придобие "Дунарит" с всички средства. А също така е и сигнал, че обещанията за промяна на политиката на ББР, която напоследък се ползва активно за рефинансиране на проблемни и близки до властта фирми, не струват особено много.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5615 |10.08.2017 Работниците от ”Дунарит”: Пеевски иска да ни унищожи! . 0| 5925 |01.08.2017 Изплащат парите за дрехи на полицаите . 1| 5352 |30.07.2017 Турското вероизповедание спря парите на имамите у нас . 2| 6000 |13.07.2017 Депутатите решиха полицаите да получат парите си за закупени от тях униформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads