Реклама / Ads
24| 4721 |08.12.2008 НОВИНИ

Парите от ЕС са средство за подобряване на живота на българската мафия

.
Електронното издание EurActiv съобщава, че решението на ЕС да замрази плащания от структурните фондове на блока за България във връзка с масовата корупция е "тъжно" за хората в България, тъй като те се нуждаят от тези пари.
 

Това е мнението на Клаус Шулце - директор на Мрежата за проучване на европейските региони (ERRIN). Тези хора заслужават нещо повече от "корумпирано правителство у дома и апарат на ЕС, който няма други средства за контрол освен замразяването на средствата", пише той.
Решението е първият в историята на ЕС случай, когато блокът "прави такава смела крачка да замрази структурни фондове за определена страна поради масова корупция", отбелязва Шулце.
560 млн. евро за България бяха спрени, съобщава Шулце. Въпреки, че това е относително малко в сравнение с общата сума от 11 млрд. евро, предназначени за България до 2013 година, голяма част от парите могат да се окажат "средство за подобряване живота на българската мафия и техните корумпирани поддръжници в политическата и административната система", пише той.
Решението на ЕС отразява "загрижеността сред служители, дипломати и следователи по повод способността на българските власти да предотвратят източването на милиарди евро от европейските фондове от страна на организираната престъпност".
Перспективата за получаване на субсидии от ЕС на стойност милиарди евро само окуражава престъпниците да преминат от контрабанда на цигари към източване на парите на ЕС, смята Шулце. Това, което е също така много сериозен проблем е, че тези пари окуражават администрацията и политиците да търсят своя дял не само чрез измами, но и чрез оказване на въздействие върху вземането на решения за финансиране на проекти, които понякога са напълно безсмислени. Това е сипмптом за по-дълбока криза, заключава Шулце, като призовава за пълна промяна в системата за оказване на регионални помощи, която да замести сегашния подохд на ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4710 |26.11.2008 Михаил Миков: България незаслужено бе лишена от парите . 3| 4736 |11.09.2008 Родният данъкоплатец не знае за какво се харчат парите му . 13| 5026 |08.08.2008 Милен Велчев: Рискуваме ЕК да спре окончателно парите по САПАРД . 9| 4660 |05.08.2008 Парите по оперативните програми може да закъснеят, фермери плашат с протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads