Реклама / Ads
3| 4629 |29.01.2011 НОВИНИ

Парите за здраве ще стигнат през 2011 година

.
Министър Стефан Константинов е дезинформиран относно методиката, която ще се приеме в понеделник. Бюджетите на РЗОК ще бъдат съобразени с новите разрешителни за дейност. Няма да бъдат намалени парите за онкология.
 

Това коментира директорът на НЗОК Нели Нешева относно новата методика за разпределение на парите за болниците за 2011 г. в предаването „Седмицата" на Дарик. „Един министър се доверява изцяло на съветниците си и ако те са му дали нереална информация, съвсем ясно е той да говори за старата методика", каза Нешева.

Всяка РЗОК ще изготви освен базови и прогнозни бюджети на лечебните заведения за 2011 г. Тези бюджети ще бъдат съобразени с новите разрешителни за дейност, обясни тя. „Относно начина на заплащане - дали по клинични пътеки, дали по друг механизъм, това изцяло е държавна политика на Министерството на здравеопазването. Ние винаги сме разговаряли с МЗ в един и същи тон", допълни Нешева. „НЗОК най-малко, и още повече аз, мога да кажа, че не приемам новата методика. Напротив, този модел ще бъде работен от МЗ както е по целия свят, като политика, която трябва да бъде наложена за разплащане. Тази политика може да служи не само на една каса, а за разплащане на всичките каси и фондове във всяка една държава", обясни още тя.

На въпрос ще се увеличат ли три пъти парите за лъчелечение на болните, Нешева отговори, че пари за тази клинична пътека и за болниците ще има. „Колкото болни са се лекували миналата година, толкова ще се лекуват и тази година. Пациентите ще се лекуват в същия обем, който е бил миналата година", подчерта Нешева. Тя заяви още, че няма намалени пари за онкология.

„Аз също бих желала парите да бъдат повече за здраве", заяви Нешева. Тя добави, че тази година те в никакъв случай не са малко, но така са се разпределили по перата, че специално за болнична помощ те са толкова, колкото са били 2009 г.

Нешева каза още, че парите за здраве ще стигнат през 2011 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5466 |20.01.2011 Червените: Върнете парите от контрабанда на българите! . 1| 4788 |19.01.2011 Ценови тесли дялкат парите ни през 2011 . 2| 5046 |08.01.2011 Парите за рак и диализа свършвали до май . 6| 5418 |07.01.2011 Спестиха 4.7 млн. лв от парите за трансплантации в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads