Реклама / Ads
0| 4135 |01.09.2016 НОВИНИ

Парламентарни избори в Македония - през декември

.
Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година. По този начин се слага край на политическата криза в западната ни съседка, която избухна в началото на миналата година.
 
В петък се очаква да бъде сформирано и служебно правителство с участието на представители и от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Заев. Груевски: Приехме условията на опозицията, за да не се отложат изборите Лидерската среща с участието на Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА продължи близо 6 часа.

Груевски пръв напусна срещата и обяви, че неговата партия приема всички предложения на опозицията, с една-единствена цел СДСМ да няма мотиви за ново отлагане на вота. Приехме всички условия на СДСМ с една-единствена цел – да не намерят ново алиби за отлагане на изборите. ВМРО-ДПМНЕ е готова да подпише всичко, за което ще се договорят останалите три партии. Оставяме СДСМ, ДПА и ДСИ да се споразумеят. Ще се върнем по-късно, когато те бъдат готови със споразумението, за да го подпишем“, каза Груевски, който напусна срещата около 18.30 часа българско време. На разговорите присъства и американският посланик Джес Бейли.

Груевски поясни, че предложението на СДСМ за главен редактор на държавната телевизия МТВ да бъде назначена Санта Аргирова, която е известен партиен активист, включително и началник-кабинет на техния министър в миналото Илинка Митрева, е доказателство, че партията на Зоран Заев прави всичко възможно, за да се отложат изборите. Според него СДСМ не иска решение за МТВ, която да бъде независима обществена медия, а търси партийно решение. Груевски заяви, че те са приели и това предложение с единствена цел да не бъдат отложени отново изборите. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ отново подчерта, че неговата партия, както и предишните пъти през април и юни, е готова за избори.

"Македония победи". Това написа във Facebook Зоран Заев минути след като стана ясно, че четиримата лидери са подписали споразумението. По неофициална информация опозицията ще ръководи вътрешното министерство в служебния кабинет. Начело на това ведомство ще застане дясната ръка на Заев Оливер Спасовски. Всички социологически проучвания сочат категорична победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е над десет процента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4017 |31.08.2016 ДПС ще работи за предсрочни парламентарни избори . 0| 4090 |30.08.2016 Манолова: Президентските избори не са конкурс за красота . 6| 15511 |29.08.2016 Само във Фрог: Министерски пост на ДПС срещу подкрепа за ГЕРБ на изборите . 0| 4559 |27.08.2016 И ДОСТ се готви за избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads