Реклама / Ads
80| 8498 |18.12.2008 НОВИНИ

Парламентарният Дядо Коледа носи към 2000 лв. на депутатски калпак

.
Били отчетени “мненията и смущенията в обществото” дали това е уместно, но според Г. Пирински имало основания за премии, защото депутатите работели много интензивно през последната сесия.
 

 

За администрацията може и да няма 13-а заплата, но Дядо Коледа ще донесе премия на депутатите и чиновниците в парламента, пише в днешното си издание Дневен Труд. Народните представители ще получат по около 2000 лв. “горница”, изчислиха вчера пред “Труд” членове на бюджетната комисия. Не е ясно колко ще вземат чиновниците, които са около 700. djado_koleda.png

Парите ще са от икономии в хазната на Народното събрание за т. г. Парламентарният шеф Георги Пирински каза пред журналисти, че има основания за премии, защото депутатите работели много интензивно през последната сесия. Всички групи били съгласни. Пирински допълни, че са били отчетени “мненията и смущенията в обществото” дали това е уместно. При взимането на решението надделяла позицията, че НС не иска допълнителни пари от бюджета.

На заседание в понеделник подкомисията по отчетност на публичния сектор е решила, че има законово основание за допълнителни възнаграждения. В протокола от заседанието, с който “Труд” разполага, е посочен мотив, че с реализираната законодателна програма са изпълнени приоритетни за страната задачи.

Т. г. депутатите приели 141 закона, участвали са в 128 пленарни заседания и в 485 сбирки на комисии, а по линия на парламентарния контрол са участвали в 643 въпроса и 322 питания (б.р.- често министрите говорят пред почти празна зала). Икономиите на парламента са 1 730 000 лв. 60 % от тях трябва да бъдат върнати в бюджета, тъй като са от фонд “Издръжка” и не могат да бъдат харчени за друго. Депутатите от подкомисията в бюджетната, чийто шеф е Надя Андонова (БСП), смятат, че за премии могат да бъдат осигурени 650 000 лв. Отделно има събрани 40 000 лв.

Според протокола на заседанието са били още Веселин Методиев (ДСБ), Илкер Мустафов (ДПС), Мария Капон (независима), Теодора Дренска (НДСВ) и Ясен Попвасилев (ОДС). Депутати обясниха, че икономиите в перото за заплати идват от глоби за “неизвинени” отсъствия и от нереализирани плащания за експерти. Подкомисията реши, че няма законова пречка за премии, но не ние взимаме политическото решение за тях, обясни независимата Мария Капон. Тя напомни, че откакто е депутат, дарява заплатата си за Пловдив, откъдето е депутат. Тя поддържа зелен телефон за онкоболните и логопедичен детски кабинет, добавя Дневен Труд. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 4730 |15.12.2008 Студентски бунтове у нас още преди Коледа? . 1| 5888 |25.12.2007 Коледа е! . 11| 6801 |14.12.2007 Бойко Борисов ни пожела Весела Коледа и Весела Лечева... . 3| 5473 |14.12.2007 Застрелват Путин по Коледа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads