Реклама / Ads
3| 5067 |08.11.2007 НОВИНИ

Парламентът с по-голям бюджет за догодина, Пирински го брани

.
56 млн. лева ще бъде бюджетът на Народното събрание за 2008 г., съобщи председателят му Георги Пирински. Той обясни, че увеличението се налага заради увеличените разходи с 37%.
 

За капиталови разходи са поискани 11,4 млн. лева, а между 8,3 млн. и 9,3 млн. лева са средствата, предвидени за депутатски заплати.

Пирински обясни, че в капиталовите разходи влиза ремонтът на асансьорите в сградата на площад „Княз Александър І", както подмяната на телефонната централа на НС, която била модел от 1929 година. Той се пошегува, че парламентът възнамерява да я дари на някой музей.
1,5 млн. лева са предвидените средства за закупуване на нови парламентарни автомобили, тъй като голяма част от парламентарния автопарк била остаряла. Сега депутатите разполагали с 80 коли, 54 от които са с пробег между 320 000 и 450 000 километра. Пирински каза, че за тази година били отпуснати 1,2 млн. лева за нови автомобили, но те така и не са били закупени, защото било решено да бъдат направени икономии от бюджета. Новите МПС-та ще бъдат купени чрез обявяване на обществена поръчка.

Председателят на парламента съобщи още, че има направени разчети за това колко пари са били спестени чрез глоби на народни представители заради гласуване с чужди карти. Според него все пак имало едно положително нещо в това, че медиите концентрираха вниманието си върху бюджета на парламента, тъй като това създавало повече прозрачност и отчетност от страна на ведомството.
Пирински все пак отбеляза, че българските народни представители са „много скромно заплатени" в сравнение с останалите парламентаристи в ЕС. „Ние искаме да имаме едно независимо Народно събрание, което да не се влияе от лобистки интереси, а за да стане това депутатите трябва да имат достойно заплащане", заяви той.  Парламентарният шеф обясни, че размерът на сумата за заплащане на депутатите ще се формира на базата на предвидено в Правилника на Народно събрание увеличение с 27%. Ако се изчисляват само тези проценти, общата сума на възнагражденията ще бъде 8,3 млн. лева. Сумата от 9,3 млн. лева ще се формира при положение, че депутатите получат допълнително 15% увеличение на заплатите заради работа с класифицирана информация. Това предложение било залегнало в Закона за класифицираната информация, но за да бъде реализирано, трябва да се промени Правилникът за работа на парламента.

Пирински опроверга тиражираната информация, че за заплати на народни представители ще се искат още 20 млн. лева. Парламентът наистина е настоял за 18, 8 млн. лева за заплати и обезщетения, както и още 1, 2 млн. лева за други възнаграждение. Тези пари обаче ще бъдат използвани не само за заплатите на депутатите, но и за тези на всички служители към Народното събрание - повече от 900 души, както и за 18-те евродепутати, обясни парламентарният началник. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5371 |31.10.2007 Инфраструктурата - акцент в Бюджет 2008 . 2| 5745 |30.10.2007 В бюджета за 2008 г. - бавен ръст на доходите . 0| 4970 |04.07.2007 Нов и по-голям ремонт на кабинета готвел премиерът към края на годината . 0| 10284 |26.04.2007 Парламентът завиши наказанията за сводничество и склоняване към проституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads