Реклама / Ads
0| 6697 |19.12.2007 НОВИНИ

Парламентът избра Инспекторат към ВСС с непълен състав, опозицията плаши с Конституционния съд

.
След редица скандали днес парламентът избра Инспекторат към Висшия съдебен съвет. Бившата червена депутатка и до скоро зам.-министър на правосъдието Ана Караиванова ще е главен инспектор. Депутатите излъчиха само 8 инспектори, а останалите 2 свободни места ще бъдат попълнени след 12 януари.
 

"По Конституция всяка една институция, която възниква с избор от Народното събрание, трябва да бъде с пълен състав, иначе тя не може да действа", заяви зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев. Според него за първи път в историята на България се случва подобно нещо. „Бяхме свидетели на една от най-срамните сцени в 40-то НС и на един позорен пазарлък в управляващото мнозинство, финалът на който бе провалът на избора за Инспектората", категоричен бе Методиев. Той допълни, че ако управляващите накарат Инспектората да започне работа в състав от 8 инспектора и един главен, то опозицията ще сезира Конституционнния съд. Методиев каза още, че изборът на новия орган се е провалил заради вътрешнокоалиционните интереси на БСП, ДПС и НДСВ.

"Вярно е, че Инспекторатът остана непълен, но той може да функционира и да взема решения", е убеден пък Любен Корнезов, зам.-шеф на парламента от „Коалиция за България". Според него "това е колективна институция като Министерски съвет и Народното събрание. Когато в пленарна зала няма 240 депутати, се провеждат заседания". Корнезов е категоричен, че е "абсурд Инспекторатът към ВСС да бъде противоконституционен".
Преди редовната почивка на депутатите Ана Караиванова бе избрана от НС със 162 гласа за главен инспектор в Инспектора към ВСС. След почивката народните представители решиха да бъдат прегласувани неприетите по-рано кандидатури, но Любен Корнезов предложи да се отложи гласуването и затова  Инспекторатът остана с избраните вече 8 членове от 17 предложения и председател. По над 160 гласа за инспектори събраха Александър Мумджиев, Анита Михайлова, Елка Пенчева, Мария Кузманова, Милка Варнова-Итова, Петър Михайлов, Светлин Стефанов и Ясен Тодоров. Кой ще заеме останалите две вакантни места ще стане ясно след 12 януари, когато народните избраници се събират на първото си заседание след Коледните и Новогодишните празници.

При гласуването на Инспектората към ВСС опозицията напусна пленарната зала. Според нейни представители се прави „политически инспекторат" и затова депутатите от ОДС, ДСБ и „Атака" отказват да участват. В залата обаче  останаха колегите им от БНС и „Българска нова демокрация" (БНД).
Според последните промени в Конституцията членовете на Инспектората трябва да бъдат избирани минимум със 160 гласа. Управляващите обаче вече имат 152 гласа, след като част от депутатите на НДСВ напуснаха жълтата парламентарна група. Ето защо сред опозицията плъзнаха подозрения, че се водят тайни преговори и уговорки с групата на Мозер, Каракачанов и Софиянски, както и с независимите депутати.

В началото на пленарното заседание отвод си направи предложеният за инспектор от НДСВ Минчо Спасов. Той обясни отказа си с „лични причини", а пред Frognews.bg сподели, че е бил помолен от колегите си да остане в жълтата парламентарна група, поради настъпилите „тежки времена" за НДСВ. Спасов не скри също, че един от мотивите му да не напуска депутатската банка е фактът, че на негово място в НС трябва да влезе Петя Божикова, за която има съмнения, че ще се присъедини към новата група БНД. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5502 |19.12.2007 Румен Петков: Извадих лични пари за Монако . 4| 4981 |19.12.2007 Овчаров чака Станишев пак да го направи министър . 1| 6032 |19.12.2007 Нов скандал се вихри около столичната общинска фирма „Озеленяване” . 1| 5021 |19.12.2007 Международните формати за Косово - на изчерпване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads