Реклама / Ads
5| 5805 |11.06.2014 НОВИНИ

Парламентът избра новите членове на Сметната палата

.
Депутатите избраха анблок новите членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За" гласуваха 111 народни представители, „против" - 80, един се въздържа. След като бяха избрани, членовете положиха клетва.
 

Преди избора от ГЕРБ призоваха да не се прави избор в условия на предстоящата оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни парламентарни избори.

След като избрахте от БСП председател на Сметната палата, сега ще изберете и посочените от него членове по списък, който му е спуснат от партийните централи и ще ги гласувате. Уважаеми колеги, днес вие ще назначите за следващите седем години хора, избрани от партийната ви върхушка. Основната цел на промяната на закона днес ще бъде изпълнена и мога да ви го честитя, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Бих искал да призова колегите от групата на Коалиция за България да не подкрепят това гласуване, каза Георги Кадиев, който обяви, че подава оставка като народен представител.

Вчера на пленума на Националния съвет изказах достатъчно ясно позицията си и считам, че наистина не е добре за една институция да се гласува за седемгодишен мандат при това състояние, което сме на парламента и тази политическа криза, в която сме изпаднали. Да не убиваме институциите и ви предлагам да има някаква придвидимост в тях. Не се гласуват седемгодишни мандати в момента, в който след два дена очакваме оставка на правителството и на парламента, каза от парламентарната трибуна Кадиев.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков защити избора на членове на Сметната палата с думите: Вие днес заплашвате тези хора. Утре други ще заплашват тези, които вие избирате. Така ли ще градим държава? Кой ще иска да стане член на институция, която така или иначе се избира от Народното събрание, или се назначава по волята на изпълнителната власт? Кой, как ще тежи неговата дума, как ще се уважава тази институция, която е в зародиш, опитваме да бламираме. Искате повсеместен пожар, независимо от резултатите на които и да е избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5411 |06.06.2014 Парламентът разреши на кабинета да тегли заем от 3 млрд. лв. . 17| 4961 |08.05.2014 Парламентът обсъжда създаване на комисия "Плевнелиев" . 1| 5318 |01.05.2014 Падат ценовите ограничения за лекарства . 4| 6049 |23.04.2014 Ето ги новите водещи по bTV- Лиляна и Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads