Реклама / Ads
38| 6562 |27.02.2013 НОВИНИ

Парламентът каза „не” на „Белене”!

.
Депутатите отхвърлиха проекторешение за възобновяване на проекта АЕЦ “Белене”. Проекторешението беше предложено от Сергей Станишев и група народни представители. Беше предложено да се отмени предишното решение на Народното събрание от 2012 година, с което проектът “Белене” беше спрян.
 

Гласуваха общо 130 народни представители. 33 бяха “за”, 96 – “против”, а един се въздържа.

По време на обсъжданията Мая Манолова заяви, че начинът, по който е взето решението за спиране на “Белене”, е подигравка с правилника, с опозицията, с гражданите. “Това е завършек на цирка, на фарса, който представляваше това Народно събрание. Не чувате и не разбирате какво ви казват българите”, разгорещи се червената депутатка.

Съпартиецът й Антон Кутев заяви, че парламентът завършва така, както и започна. “Когато дойдохте, една процедура като хората не можехте да направите. Нищо не научихте за четири години. Успяхте да населите цяла България с фотоволтаици обилно, най-скъпата енергия да влиза в енергийния микс, продадохте държавния дял от ЕРП-ата, вместо да ги изкупите и да ги направите държавни, днес ликвидирате проекта “Белене”, каза той.

АЕЦ “Белене” щеше да е построена и от 1 януари щеше да произвежда ток. Отговорът на това защо се случи това и защо управляващият се отказа от строителството на АЕЦ “Белене” - дойде голямата бяла майка от Вашингтон”, изрази позицията на “Атака” Павел Шопов. По думите му, някои хора живеят от русофобията си.

„АЕЦ “Белене” е финансовата Сатурнова дупка на прехода. Най-голямата черна комунистическа каса. В АЕЦ “Белене”, където и да бръкнеш, мирише на мръсни, откраднати пари. Това ще го видите много скоро, защото главният прокурор възобнови делото за източените милиони – над 500 млн. лв.”, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

“На площадката в Белене трябва да бъде построен затвор за българските корумпирани политици. АЕЦ “Белене” ощети българските граждани с няколко милиарди лева”, добави той.

Позицията на Синята коалиция беше изразена от Лъчезар Тошев. “Недопустимо е да се поема риск да строим атомна централа в сеизмична зона. Би трябвало да се концентрираме върху алтернативите в енергетиката. Появили са се нови технологии, които дават нови възможности за развитието на енергетиката. Не трябва да поставяме в зависимост нашата енергетика от един вносител на ядрено гориво”, каза той и добави, че не трябва да се строят атомни централи и по черноморския бряг.

“Проектът “Белене” е опасен за финансовата стабилност на България, започнат е без защита интересите на страната и ще осигури непосилна за гражданите цена на електроенергията. Това не трябва да се допуска”, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. “Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? Яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП: “Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на Мариците”, добави той.

Депутатът и председател на комисията, разглеждала договорите за “Белене”, обясни: “От разсекретените документи се вижда как са се правили поръчките – по телефона. В Комисията “Белене” стана ясно, че цената на проекта ще е 10 млрд. евро, а не както твърдяха от БСП - 4 млрд. евро. Цената на произведената електроенергия от един блок на АЕЦ “Белене” ще е над 150 лв. на мегаватчаса. Хората трябва да знаят, че в този проект има множество нарушения. Хората искат да знаят защо ЕРП-ата са заобикаляли Закона за обществените поръчки. Ами по проекта “Белене” се е случвало същото. В проекта са вкарани 300 млн. лв. от държавния бюджет”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6082 |27.02.2013 Парламентът отхвърли исканията на Местан . 3| 5451 |27.02.2013 Омбусманът отказа премиерския пост . 61| 5738 |25.02.2013 БСП и ДПС отказаха на Борисов . 31| 5603 |25.02.2013 Сините отказаха консултации при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads