Реклама / Ads
7| 5031 |12.02.2010 НОВИНИ

Парламентът козирува на Първанов, прие ветото за "отбраната"

.
Парламентът прие ветото на президента и върна Закона за отбраната и въоръжените сили и автоматично го прати за ново разглеждане в комисията въпреки недоволството на военния министър.
 

По време на дискусията в пленарна зала „за" ветото и против закона пледираха депутати от Коалиция за България и ДПС. От Синята коалиция остро се противопоставиха и настояваха депутатите да не се огъват пред ветото на президента и да гласуват за закона. Министърът на отбраната Аню Ангелов изтъкна, че законопроектът е добър и че президентското вето се отнася само до три разпоредби в него. Преди няколко дни военният министър заяви, че държи на своите позиции - да остане възможността за разсрочено изплащане на обезщетения на военните при излизане от системата и да отпадне преференцията военнослужещите да закупуват жилище от фонда на МО след 15 години служба. Нашето становище е, че мотивите на президента не могат да бъдат уважени, каза тогава Аню Ангелов.

Според него, ако остане 6-месечният срок за изплащане на всички обезщетения, това може да донесе известен риск за МО, а именно да не може да се разплати с родни и чужди фирми. За миналата година всички обезщетения са изплатени, изтъкна военният министър. По негови наблюдения за 2010 година няма желаещи да излязат от системата на отбраната.
Анев отстъпи в частта за подчинеността на началника на отбраната.

"Синята коалиция не приема мотивите на ветото на президента върху Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили", каза от парламентарната трибуна депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Според Агов се създава напрежение по системата и не се дава възможност на новия екип на Министерството на отбраната да работи в спокойна обстановка. По думите му - работата на министерството отново се препъва в законодателни процедури. Според Агов действащият Закон за отбраната, приет в края на мандата на миналото правителство, е бил прекаран спешно в НС, за да може в системата да бъдат настанени хора от бившето правителство.

„Много пъти изтъквах, че това не се прави в края на мандата. Президентското вето е продължение на тази интрига. Ще отхвърлим мотивите на президента, с надеждата, че и други ще се вслушат в този глас”, каза Агов и предложи на депутатите да „не се огъват под всяко вето на президента”. Според него в този закон са присвоени права на президента, които не присъстват по конституция.
Депутат от ПГ на „Коалиция за България” Ангел Найденов отговори, че се гледа прекалено едностранчиво на указа на президента. „Гледайте на този указ като още една възможност да се разгледа текстът на закона”, призова Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8180 |12.02.2010 След сигнал на Frog News парламентът осъди Възродителния процес . 2| 4788 |10.02.2010 Парламентът избра новия шеф на НЗОК . 14| 5245 |03.12.2009 Борисов защити „милиона” на Първанов, но конфликтът между тях оставал . 19| 5374 |13.11.2009 Иван Костов: Първанов, бъди мъж!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads