Реклама / Ads
7| 5139 |29.09.2011 НОВИНИ

Парламентът легитимира “даренията в МВР”

.
Народното събрание отхвърли днес внесените промените в Закона за МВР, с които се предлагаше даренията да бъдат забранени, въпреки сериозните критики, които Европейската комисия отправи към нас.
 

 

Вносителят на предложението -  зам.-председателят на парламента от ДПС Христо Бисеров, заяви по време на дебатите, че един от най-големите скандали в най-скандалното министерство на вътрешните работи е усвояването на дарения, заяви Бисеров по време на дебатите. И макар МВР да е с  най-голям бюджет, успява да го увеличи зад гърба ни чрез дарения.

 

Бисеров посочи, че "частни лица даряват на МВРq за да получат закрила". "Стигна се дотам Европейската комисия да критикува тази практика на даренията, защото с нея се поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване", каза Бисеров, който определи даренията като непрозрачни.

 

Спирането на даренията е заплаха за работата на МВР. Така зам. -вътрешният министър Димитър Георгиев защити порочната практика.

 

Той посочи, че предложените от Бисеров промени ще направят невъзможно усвояването на средства по европейските програми, а така нямало да може да се осигуряват и стандартите за нормалното функциониране на министерството.

 

По думите на Георгиев има система, с която се осигурява прозрачност и не се допуска злоупотреба с дарителството. Тези вътрешни правила са уредени и дават възможност за дарения само от общини и държавни предприятия, търговски дружества, както и от международни организации и институции от ЕС, уточни още той.

 

Припомняме, че въвеждането на правила и ограничаването на даренията в МВР стана след силен обществен натиск и критики от страна на Европейската комисия. След като първоначално МВР отричаше за тази практика, вътрешният министър Цветан Цветанов беше принуден да подпише заповед, с която от 1 септември се спират даренията от физически и частни юридически лица за МВР. С право да даряват след тази дата обаче останаха общините, държавните институции, международните донори и фирмите със 100% държавно и общински участие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 8979 |29.07.2011 Проф. Вучков: Депутатите са хрантутници, парламентът - квартална кръчма! . 55| 5860 |14.07.2011 Цачева: Няма безотчетни пари, Николаев - източва се парламентът . 1| 4562 |19.05.2011 Парламентът избра новия министър на транспорта . 1| 5306 |16.05.2011 Парламентът подхваща проблемите на съдебите лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads