Реклама / Ads
6| 6763 |15.11.2012 НОВИНИ

Парламентът окончателно прие данък върху лихвите

.
Депутатите окончателно одобриха облагането с 10% данък на доходите от лихва по депозити на физическите лица. С поправките между първо и второ четене народните представители затвориха всички вратички за избягване на това облагане.
 

 

 

Такава възможност предоставяха депозитите с авансово изплащане на лихвата, които банките предлагат, като с разкриване на дългосрочен депозит до края на тази година хората можеха да си получат парите на момента, преди данъкът да е влязъл в сила.

От Министерство на финансите обясниха, че макар и банките да изплащат предварително тези лихви, те ги осчетоводяват едва към датата на падежа. Так данъкът става дължим към момента на начисляване на лихвата.

Това означава, че дори човек да си получи авансово лихвата, при изтегляне на средствата от банковата си сметка, ще му бъде удържан данък върху парите в размер на 10% от сумата, която може да получи при разкриване на сметката.

Промените в закона ще действат така, че ако човек има дългосрочен депозит и по него получи лихвата си през 2013 г., ще му се удържи данък, макар и тя да е начислена за години, в които този данък не е бил въведен.

Облагаеми ще са само лихвите от депозити, а лихвите по всички останали видове сметки ще са освободени от данък. Промяната освобождава от облагане лихвите по сметки, в които се превеждат пенсиите на възрастни хора и детските влогове.

Парламентарният дебат отново премина в изясняване дали с лихвата се облагат богати, или бедни вложители, както и дали е антипатриотично парите да се пестят, вместо да се вложат в икономиката.

"Какъв бизнесмен и родолюбец си, след като предпочиташ да си държиш парите в банката и да ти носят лихва, вместо да ги влагаш и да създаваш народни места", каза съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

При дебата по същия закон на първо четене, той посочи, че данъкът е насочен срещу мързеливите и банките, както и че недоволството от облагането на лихвите се подклажда от богати българи, които разпалват недоволство сред средната класа, като разчитат тя да се противопостави и да защити интересите им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5044 |08.11.2012 Приеха на първо четене Бюджет 2013 г. . 10| 7040 |30.10.2012 Окончателно! Гълъбин Боевски ще изкара над 9 г. в затвора . 14| 5981 |26.10.2012 Ахмед Муса приел исляма и се излекувал от шизофрения . 41| 5313 |25.10.2012 Решено: Десятъкът "Дянков" върху лихвите беше приет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads