Реклама / Ads
6| 4423 |18.02.2015 НОВИНИ

Парламентът остави решението за дълга за утре

.
Горанов търси помощ
Въпреки совалките на финансовия министър Владислав Горанов в парламента тази сутрин в крайна сметка не се стигна до гласуване на ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г. Оказа се, че времето на депутатите днес не стигна и ще продължат с обсъждането утре.
 
Мнозинството не прие искането на лидера на БСП Михаил Миков парламентът да си удължи времето до приемането или отхвърлянето на договора.„В момента вървят пазарлъци с цели групи за подкрепа“, коментира той, след като от ПФ поискаха половин час почивка, време през което говориха с Горанов.

Както заяви по-рано лидерът на АБВ Георги Първанов, депутатите от партията се обявиха против заема.„Този договор е поет без знанието на обществото и на коалиционните партньори и без санкция от парламента, което е недопустимо“, заяви Кирил Цочев от АБВ.Според него трябва да се направи нов конкурс за банките, които ще са обслужващи, и размерът на заема да е само сумата от стари дългове, които се нуждаят от рефинансиране.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев пък обвини опозицията, че манипулира хората.„В продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа за нов дълг. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг, не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за догодина или актуализация за 2015 г., което обаче няма да се случи, защото България има стабилно управление. Ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал, защото за следващата година ще искаме по-малък дефицит“, отсече той. Според него атаката от опозицията е била силна, но и очаквана.„Всяка опозиция би атакувала. И ние, ако бяхме опозиция, щяхме да атакуваме дори по-силно и по-грамотно от вас“, посочи той.

Независимият депутат Велизар Енчев, който се отцепи от ПФ, също обвини финансовия министър, че се опитва да купи бившите му съпартийци.„В момента тече покупко-продажба на парламентарни групи и това е срам за българския парламентаризъм“, отсече той, което провокира Валентин Касабов от ПФ да му припомни от коя партия е бил избран.

„Енчев ефенди, от коя партия влязохте Вие, че сега се опитвате тук да морализирате, ако сега се кандидатирате, и три куци бабички нямаше да съберете, хубаво е, че признахте, че принадлежите на ДПС“, каза му Касабов, след като Енчев призова ДПС да не гласува за заема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5134 |18.02.2015 Парламентът се нажежи до червено заради заема . 0| 4873 |13.02.2015 Свлачище събори дървета върху електропровод и остави Железница без ток . 8| 4353 |06.02.2015 В. Жаблянов: ГЕРБ постави образованието в полето на печалбарството . 0| 4605 |06.02.2015 Пожар остави без ток клиенти на ЧЕЗ в област Монтана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads