Реклама / Ads
33| 7014 |04.07.2013 НОВИНИ

Парламентът освободи Пламен Цеков като шеф на НЗОК

.
Пламен Цеков
Депутатите прекратиха предсрочно мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков. Прекратяването стана след гласуване на решение. Гласуваха 104 народни представители, като всички бяха за прекратяването на мандата на Пламен Цеков. Дебатите в пленарна зала продължиха повече от два часа и половина.
 

Искаме освобождаването на Пламен Цеков като управител на НЗОК не е защото, както той твърди, е член или не на ГЕРБ, не защото не одобряване или одобряваме неговите политически пристрастия, а защото той не ръководите правилно Здравната каса, не управлява разумно и прозрачно нашите пари, предназначени за здраве, защото не ги управлява в интерес на лекарите и българските пациенти, обяви в по време на дебатите зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Трябва да установим дали е на лице системно нарушение в неговата дейност, дали наистина той е предизвикал и довел здравната система до финансов колапс, дали хаосът и напрежението в сектора се дължи на негови действия, които могат да бъдат определени като системно неизпълнение на неговите задължения. Трябва да видим дали има юридическо основание за прекратяване на мандата на д-р Цеков, или става дума, както той твърди, за определена партийна прищявка, подчерта тя.

Първо, оставям на страна желанието на д-р Цеков да се прави на Господ и да решава кой, кога и от каква болест ще се разболее. Заради изчерпването на лимитите на редица болници българи не получиха достъп до лечение в избраното от тях болнично заведение, което противоречи на закона. Второ, няма да влизам в недомислиците на методиката за определяне на цените на медикаментите, но КЗК я обяви за дискриминационна. Трето, предложението за постановление за цените и обемите на медицинските дейности също е недомислица, която бе отменена с решение на ВАС поради нарушена процедура. Законът бе нееднократно нарушен и при взаимодействието със задължителните за НЗОК, но не и за д-р Цеков, отношения с Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.

Числата и данните, предоставени от Цеков относно състоянието на НЗОК, са доста оскъдни и се разминават с тези, предоставени от болничните заведения. Едната страна лъже - или той, или болниците, които твърдят, че не са си получили парите за предоставените от тях отчети. Очевидно е нарушаван законът за бюджета на Касата, и то тежко. Никой в държавата не знае как Цеков харчи тези средства. Той се е докарал до състояние, в което никой не желае да работи с него. Кой стои зад управителя на Здравната каса, питам аз, и къде са стоящите зад него сега. Със сигурност зад него не стоят българските пациенти, лекари, МЗ, здравната комисия, мнозинството в българския парламент. Единствените, които го подкрепят, са неговите съмишленички - Десислава Атанасова и Даниела Дариткова, каза Манолова.

Няма доказателства, че съм нарушавал законите. Идеално разбирам ситуацията. Ясно ми е, че ние трудно можем да намерим общ език. Това каза управителят на НЗОК Пламен Цеков в парламента при дебатите по решение за предсрочно прекратяване на мандата му.


„Никога системата не е имала в средата на годината 100% разплащане”, каза Цеков. Към края на месец май всичко, което е заработено от лечебните заведения по клинични пътеки, е разплатено. Неразплатените средства са за здравно неосигурени родилки и пациенти по клинична процедура 9 и 10 . Става въпрос за 230 000 лв. за около 300 лечебни заведения. Цеков бе категоричен, че твърденията, че достъпа на български граждани до здравни грижи е ограничен, не са истина. Когато се иска оставка, трябва да е пределно ясно поради какви причини това се случва и да се даде възможност да се подредят хронологично фактите. Вие не ми дадохте такава възможнос, заяви Цеков. 

 

На база на методиките разработваме правила. Никъде в закона не е регламентирано, че в изграждането на правилата участва Българският лекарски съюз (БЛС). Именно тези правила станаха повод за различията между нас и тях, посочи шефът на касата. 

Управлявал съм НЗОК така, че като изляза да не се срамувам. Средният доход на един фамилен лекар се е увеличил със 100 лева. Единствената съсловна организация, която е поискала моята оставка, е БЛС, каза Цеков.

 

Не съм магаре на мост. Идеално разбирам ситуацията в страната. Няколко пъти направих послание, че очевидно не сме от една идейна група. Ясно ми е, че трудно можем да намерим общ език, макар че нямаме големи различия. Ако на мен ми иска оставката БЛС, то вие се вслушайте в гласа на хората, които искат вашата оставка, подчерта от трибуната на парламента Пламен Цеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4912 |02.07.2013 Ивайло Калфин: Парламентът има още условия за бюджета на ЕС . 46| 6787 |30.06.2013 Таня Андреева: Пламен Цеков ми отказа информация . 16| 5611 |29.06.2013 Гневът на средната класа възпламени Турция, Бразилия и България . 106| 5118 |28.06.2013 Бойко Борисов: Парламентът е под обсада, и да иска човек няма как да се върне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads