Реклама / Ads
4| 4870 |05.09.2019 НОВИНИ

Парламентът "наказа" президента с вето върху Закона за военното разузнаване

.
Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване. 134 депутати отхвърлиха ветото, 57 бяха ”за”, а шестима се въздържаха.
 

През август държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ. Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит.

 

По време на обсъжданията от „БСП за България“ заявиха, че са притеснени, че промяната се прави заради определено лице и реално опасността службата "Военна информация" да бъде овладяна политически.


Депутатът Николай Цонков заяви: "Ако бъде назначено цивилно лице, това означава, че той преди това може да е бил член на някаква партия, например. Тогава спазваме ли този принцип на политически неутралитет? Има една друга идея - тази система да бъде овладяна, тя да бъде част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност".

 

Веселин Марешки от партия ВОЛЯ не е убеден в притесненията на социалистите: "Аргументът, че ако някой е симпатизант на някоя партия или е партиен член и тогава вече неговите качества нямат никакво значение, тоест той е по добър от някой друг по-некадърен, но със звание, който не е цивилен и ние трябва да изберем този, който е със звание, вместо професионалист, но с някакви пристрастия, според мен издиша. Ако някой иска да овладее някаква служба мисля, че не е толкова трудно да намери кандидат с пагон".

 

Милен Михов коментира подобно изказване:. "Източните народи, китайците, отдавна са намерили отговор на този въпрос: „Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10041 |05.09.2019 С прическа от Кърджали Караянчева захапа президента Радев и Манолова . 13| 5895 |30.08.2019 Цвета Караянчева за президента: Говори като беквокал на Нинова . 25| 5089 |17.08.2019 Съвет при президента Путин обвини прокуратурата в репресии срещу протестиращи . 2| 4190 |06.08.2019 Парламентът си прави нов сайт за над 100 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads