Реклама / Ads
0| 4874 |25.01.2017 НОВИНИ

Парламентът разшири правомощията на директорите на затвори

.
Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража. С промените се преустановява дейността на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията ѝ се прехвърлят на началника на съответния затвор.
 
Той при произнасянето си ще взема предвид становищата на ръководителя на направлението за социалната дейност и възпитателната работа, на заместник-началника по режимно-охранителната дейност и на началника на съответното затворническо общежитие, където осъденият изтърпява наказанието си.

Дадените правомощията на началника на затвора е в съответствие с Европейските правила за затворите, като цели гарантиране на повече бързина и оперативност, смятат вносителите.

Кандидатите за държавни служители ще преминат през задължително изследване за професионална и психологическа пригодност.

Промените предвиждат съдът да определя единствено първоначалния режим на изтърпяване на наказанието в зависимост от наложеното наказание и личността на извършилият престъпление. Предвижда се главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията (ГДИН) да осигури първоначално разпределение на лишените от свобода със свои заповеди.

С промените се поставят и изисквания за типа затворническо заведение, определено според първоначалния режим, териториалното разпределение, което е подчинено на целите да се изпълни минималният стандарт за жилищна площ в спалното помещение, която не може да е по-малка от 4 квадратни метра.

Осъденият ще има възможност да изтърпи наказанието максимално близо до местоживеенето си, с цел запазване на семейните му контакти. Въвежда се и възможност главният директор на ГДИН, при установяване на пренаселеност на дадено място, да регулира процеса с преместване на лишени от свобода, като се съобрази с тяхното желание. Всяко преместване, което не е поискано от лишен от свобода, както и отказ от поискано преместване, ще подлежи на обжалване пред административния съд.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3781 |25.01.2017 Парламентът заседава за последно утре . 0| 4505 |24.01.2017 Брекзит се отлага, парламентът трябва да го гласува . 0| 3642 |21.01.2017 Турският парламент увеличи правомощията на президента Ердоган . 11| 5798 |19.01.2017 А. Райчев: Парламентът е шумен, защото някои хапят предсмъртно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads