Реклама / Ads
13| 5697 |22.07.2010 НОВИНИ

Парламентът би шут на Първанов, червените плашат с КС

.
Депутатите отхвърлиха ветото на президента Първанов върху промените в кодекса за социалното осигуряване. Той предвижда изчистването на отпуските на държавните служители, за да не им се изплащат накуп.
 

130 народни представители гласуваха "за", 49 "против" и нито един "въздържал се". Ветото не бе прието с гласовете на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция, а Коалиция за България и ДПС гласуваха "против".

Президентът Първанов не бе несъгласен натрупаните отпуски да се използват до края на 2011 г., а тези, които не бъдат използвани, да „изгорят“. Мотивите му бяха "несъответствие на посочените текстове с Конституцията на България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона".

Според управляващите обаче изчистването на отпуските не противоречи на Конституцията, както е записано в мотивите на президента за ветото му. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че шест месеца гратис за изчистване на отпуските няма да има. Крайният срок остава 31 декември 2011 г.

”Когато има вето на президента, възпитанието и нормалната практика е да се разгледа това вето. И ако имаше възможност и това не уронваше решението, което сме взели преди това, щяхме да се съгласим, но групата беше категорична – че до 2011-та е предостатъчно”, заяви Борисов.

По-рано днес депутатите Красимир Велчев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от Коалиция за България влязоха в остър словесен диспут по повод президентското вето. Велчев упрекна колегите от БСП, че за трудовите права говорят хора, които самите нямат трудов стаж, визирайки лидера на червените Сергей Станишев, който стана премиер без нито един ден трудов стаж.

По думите на депутата от ГЕРБ тук става дума за едно - за умишлена злоупотреба и добави, че има примери, когато хора не са си пускали отпуск, а са били в отпуск.

През месец август, когато депутатите са в отпуск, служителите на НС не идват на работа, но не се водят в отпуск. Сега управляващите трябва да намерят начин, за да поправят вашата управленска грешка, която няма нищо общо с управлението на държавата, заяви Велчев.

Драгомир Стойнев от своя страна репликира Велчев, като каза, че докато депутатът от ГЕРБ е бил комсомолски секретар, той е учил в Сорбоната.

Депутатът отбеляза също, че в условия на криза всеки, който си поиска отпуск, ще бъде уволнен и хората се притеснявали от това.

От тази трибуна да казвате как се работи в бизнеса, че всеки, който си поиска отпуск, ще бъде уволнен - това е клевета, контрира Стойнев.

Стефан Господинов от ГЕРБ се включи в дебата и каза, че изказванията на господата от опозицията не могат да се нарекат по никакъв начин освен „смешен плач”.

Към бившите управляващи се обърна и депутатът Станислав Станилов от „Атака”, който попита: „Когато въвеждахте плоския данък, мислихте ли за хората?”.

Станилов подчерта още, че БСП отдавна не е социална партия, а партия на олигархията и трудовите хора отдавна нямат връзка с нея.

Наложеното вето на президента Първанов вече беше отхвърлено в парламентарната социална комисия, която го разгледа в началото на месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4898 |21.07.2010 Пенсионна реформа по европейски правила искат червените . 1| 4837 |05.07.2010 Парламентът рекордьор по калпави и лобистки закони . 38| 5186 |01.07.2010 Триото Първанов, Станишев и Овчаров оценено на 1 млрд. лв. . 18| 6835 |28.06.2010 Премиерът: Първанов, да бъдеш много жив и здрав!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads