Реклама / Ads
3| 4986 |04.05.2010 НОВИНИ

Парола за рушвет: Ела да местим мебели!

.
рушвет Източник: hamali.podnaem.info
В. Труд прубликува диалози, но не на Платон, а между кюстендилския съдия и граничен полицай.
 

Ела да преместим мебелите!”
“Какви мебели?”
“Как кои? Онези, за които ти бях казал!”
“А... да, да. Сетих се. Идвам.”


Това не са реплики, а записаните със СРС-та диалози между кюстендилския съдия Юрий Маринов и граничния полицай Чавдар Бурназки, описва днес вестник Труд. Случаят нашумя като първия в най-новата ни история, при който действащ съдия бе арестуван с подкуп. Магистратът от окръжния съд в Кюстендил бе закопчан на 13 октомври м. г. в дома на майка си, минути след като взел 10 000 лв. рушвет от строителни предприемачи, за да уреди в тяхна полза дело за ревизионен акт от 1,1 млн. лева.

Точно половин година по-късно обвинителният акт срещу Маринов и Бурназки е написан.

Пет дни преди да бъде окован с белезници, граничарят се свързал с братята бизнесмени от Перник Ясен и Милен Миленови. Без много увъртания Бурназки им казал, че приятелят му съдия Маринов с лекота може да се справи с проблем на строителната им компания “Алматея прима”. Фирмата била начетена за изграждането на водопровод в Бобов дол. В замяна на услугата служителят на реда нахално си поискал 24 хил. лв. От тях смятал да прибере 14 хил. лв., а с останалите да почерпи авера си.

Предприемачите приели “офертата”, но незабавно отишли в полицията. Разследващите реагирали мигновено. Започнали да подслушват телефоните на съдията, полицая и бизнесмените.

“Бурназки директно е говорил за услугата и парите, които иска за нея по GSM-а с Миленови”, обясниха магистрати. Граничарят избрал за място на преговорите село Пиперков чифлик, където имал къща. Там в продължение на 5 дни (от 10 до 13 октомври м. г.) той настоявал да прибере сумата. В същото време разследващите белязали искания рушвет. Част от него взели от ДАНС, а друга - от МВР.

Междувременно съдия Маринов изпълнил ангажимента си. Часове преди да бъде задържан, състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от колежката му Соня Кочова, се произнесъл в полза на “Алматея прима”. Братята Миленови дали пачките на Бурназки, а той отишъл да занесе част от тях на съдията в дома на майка му, тъй като в неговия се извършвал ремонт. Маринов скрил 9800 лв. в шкафове, а две чисто нови стотачки сложил в джоба на дънките си. След това, вероятно доволен от свършеното, излязъл от апартамента. Там обаче го очаквали маскирани полицаи и му сложили белезниците. По-късно бил задържан и Бурназки. При обиска му се оказало, че прибраните от него 14 000 лв. са в якето му.

“Доказателствата срещу двамата са безспорни! Те са оставили отпечатъци по белязаните банкноти. Сигурни сме, че ще достигнем до осъдителни присъди!”, категорични са магистратите.
Колеги на съдия Маринов: Той не е рушветчия

Колегата Маринов е бил подведен. Той не е рушветчия, не се е забърквал в корупционни комбинации, схеми и скандали, каквито напоследък изскочиха в системата. Не се е пазарил за суми и подкупи - просто са донесли парите, той ги е взел, а след това перничаните са го натопили. И изгоря. Може и да отърве сериозна присъда, но с кариерата на съдия приключи - като че ли окончателно.” С тия думи кюстендилски магистрати коментират състрадателно участта на съдията Юрий Маринов (35 г.).

Откакто са на свобода, Маринов и Бурназки не правят никакви изявления, дори и с познати избягвали да коментират каквото и да било по предисторията и по обвиненията за подкуп. Бурназки дори бил сигурен на 100%, че ще ги оправдаят и че той ще се върне на работа, твърдят хора от местната полицейска гилдия. Акцията на ДАНС и ГДБОП по задържането му го заварила като началник-група от звеното на “Гранична полиция” при ГКПП-Гюешево. Часове след като бе разкрит подкупът, Бурназки бе уволнен.

Висшият съдебен съвет спрял временно на Маринов правата, което е в сила и досега. “Маринов напусна веднага кабинета си, там сме настанили друг съдия. Не съм го виждал да е идвал в съдебната палата”, каза шефът на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев. Той съобщи, че дисциплинарното производство срещу колегата му е спряно до приключване на наказателното.

Иначе съдията Маринов често е забелязван в центъра на града. Ходел при майка си Валя, бивша медицинска сестра, която работи в книжарница “Елрико” до еврейския търговски комплекс. Виждан бил и до офиса на Общинска банка при ларгото, където навестявал Наделина - жената, с която живеел и от която има син. Изглеждал спокоен, леко “непукист”. Разхождал детето си, заигравал се с него.

Същото правел и Бурназки. И той често бутал детска количка.

“От какво се хранят тия двамата - не е ясно. Маринов обича хазарта, ама едва ли сега се заседява по игралните зали и казината, след като го обвиниха в подкуп”, подхвърлят из града.

“Няма го”, бе единственото, което каза майката на съдията, потърсена в апартамента им на 15-ия етаж в бл. 22 на кюстендилската ул. “Г. С. Раковски”. От некролог на вратата става ясно, че бащата Христо Христов, бивш треньор по футбол и таксиджия в града, починал преди година.

“Юрий се прибира доста късно вечер - към 22-23 ч. Почти не общува с нас. Види ни в кафенето на партера, но не ще да седне и да се поразговори”, казаха комшии на съдията. Според тях Маринови са прекрасно семейство.

Информирани обаче си спомнят, че преди години, още преди да стане студент, магистратът бил набеден за участие в грабеж над македонец, но нищо не се доказало и предварителното производство било спряно.

Маринов и Бурназки могат да получат от 3 до 10 години затвор, а според някои от алинеите - и до 15 години, тълкуват закона юристи. Вървят и прогнози обаче, че Маринов “ще се оправи”. Ще извади защитни тези в своя полза. Като например дали има отпечатъци от неговите пръсти по белязаните предварително банкноти. Според живеещи в блока парите не били намерени в неговото жилище, а в това на родителите му.

“Знае ли се кой е оставил тия пари там? Маринов познава тънкостите на полицейското разследване и може и да не е дал пръстови отпечатъци. Тогава откъде ще се намерят доказателства срещу него?”, обсъждат хората из града. Говори се, че съдията, за разлика от полицая Бурназки, дори не си е наел адвокат. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5244 |04.05.2010 Кардам, царският син в кома, на разпит . 17| 4838 |04.05.2010 Още през 2006 г. Борисов предложил на Цветанов президенсткия пост . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads